Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Waarschuwing

28 June 2013

Waarschuwing

Er zijn en worden nog steeds veel leningen met een prachtig rendement  door particulieren gekocht, het eventuele risico wordt meestal maar ten dele in gecalculeerd.

Populair zijn de zogenaamde achtergestelde leningen  of te wel het tier1 en tier 2 papier, b.v. 8% ING perpetueel of 8% Deutsche bank perpetueel (eeuwigdurend). Deze leningen hebben de afgelopen 3 jaar uitstekend gepresteerd na een hele zwarte periode daarvoor. Dit zijn hybride producten, dus er zit meer onder de motorkap dan je op het eerste gezicht zou denken.

Gelukkig zit er ook een boekje bij, dus daar kan je alle gegevens uithalen, helaas is dit niet te lezen voor de meeste kopers en de prospectus wordt dus ook gauw in het handschoenenvakje  gelegd. Toch staan er zaken in die je over deze leningen wel moet weten.

De ECB heeft ongeveer 2 jaar geleden bepaald dat de achtergestelde leningen van banken niet meer mee mogen tellen als eigen vermogen in 2019.  Vanaf 27 juni 2013, vandaag dus,  zal er jaarlijks een deel van de leningen als tier1 & 2 vermogen vervallen (dus minder werkkapitaal) . Nu hebben veel van deze leningen een bepaling in de prospectus staan dat wanneer er een verandering komt in de regelgeving kan, de uitgevende instelling de obligaties kan terugroepen , de zogenoemde call. Dit is te vinden in het hoofdstuk regulatory par calls (RPC).

Aangezien banken nooit een cent te veel willen betalen, zullen de obligaties met een hoge coupon  zoals de Deutsche bank 9,5 en 8% waarschijnlijk wel gecalled gaan worden. De bank kan immers goedkoper op de markt terecht. Het gevaar geldt dus voor obligaties die ver boven de uitgiftprijs (meestal 100) staan.

De callprijs is par oftewel 100% en voor je het weet is je mooie koerswinst naar de haaien.  Het is dus zaak om uit te zoeken of Uw leningen deze bepaling hebben zo ja en staan ze ver boven de 100, dan is het tijd om te verkopen.

Frank Schaeffers
(1956) heeft ruim 30 jaar internationale ervaring als trader en vermogensbeheerder in obligatiebeleggingen. Frank is werkzaam op de obligatieafdeling van Indexus.

voor: DFT.nl

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.