Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Rendement met rente?

23 May 2013

Rendement met rente?

De laatste jaren is de daling van de rente een glijbaan waar geen einde aan lijkt te komen. Voor de belegger in (klassieke) obligaties totaal geen probleem natuurlijk; die heeft daardoor meer dan leuke resultaten geboekt. Reeds een aantal keer leek het einde van deze daling in zicht, maar van een echte stijging is nog geen sprake. In de tussentijd staan we met de obligatierente dusdanig laag dat er geen droog brood meer in te verdienen valt. Of wel?

Frank Schaeffers, obligatiespecialist bij Indexus, heeft dagelijks met deze vraagstukken te maken. Hij belegt voor instituten, stichtingen, verenigingen en de laatste jaren ook voor particulieren. Hij geeft antwoord op vragen waar veel obligatiebeleggers op dit moment mee kampen.

Wat houdt de obligatiedesk van Indexus precies in? Wat doen jullie precies?

Frank Schaeffers: “Heel kort gezegd: advies en handel aan en voor banken, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Tevens adviseren wij de particuliere cliënten van Indexus bij beleggen in obligaties.”

Wie zijn jullie klanten?

Frank Schaeffers: “Zoals aangegeven hebben wij eigenlijk alle soorten obligatiebeleggers als cliënt. Uiteindelijk doen we qua omvang het meeste zaken met institutionele partijen. Daaronder zitten bijvoorbeeld ook grootbanken die zelf minder en minder beschikken over obligatie-experts. De belegger denkt nog steeds zaken te doen met de grootbank, maar uiteindelijk komt de invulling van de portefeuille vanuit ons team. Ik denk dan alleen maar dat de cliënt beter af is als er gewoon rechtstreeks met ons zaken gedaan wordt. Maar goed, we doen het natuurlijk graag. De laatste paar jaar kloppen ook veel Stichtingen aan de deur. Die moeten door hun beleggingsstatuten vaak grote gedeeltes of alles beleggen in obligaties; en dan ook nog met een hoge kredietwaardigheid.“

De rente staat laag. Heb je daar een visie op?

Frank Schaeffers: “De ECB is duidelijk in haar ruime geldpolitiek. Tot medio 2015 zal dit beleid worden gehandhaafd. Het is dus irreëel om aan te nemen dat de rente wezenlijk zal gaan stijgen. De eerdere verwachtingen van bepaalde partijen dat we dit jaar de 3% halen in staatsleningen met een looptijd van 10 jaar is eerder een wens van die partijen dan een realiteit.”

Moet je nu dan wel beleggen in obligaties, is dat nog lonend?

Frank Schaeffers: “Nee het beleggen in klassieke Europese obligaties is niet meer lonend met een rendement van 0,5% in 5-jarig staatspapier en een inflatie van 3,2% in Nederland. Dan boer je dus de komende 5 jaar keihard achteruit. En met langere looptijden vang je wel een hogere coupon, maar dan loop je bij de eerste de beste rentestijging wel grote averij op in je koersen. Gelukkig is de wereld wat groter dan alleen Europa en kijken we natuurlijk niet alleen naar staatsobligaties.”

Welke concrete problemen op beleggingsgebied kom je nu tegen?

Frank Schaeffers: “Eigenlijk kom ik een aantal concrete problemen tegen. Ten eerste natuurlijk de wens om een goed direct rendement te realiseren. De zoektocht naar rendement is dermate zwaar dat de belegger het risico weer uit het oog verliest. Met andere woorden we hebben er niets van geleerd van de hele sub-prime (res.: rommel-hypotheken) geschiedenis. Ten tweede wordt er blind veel geïnvesteerd in beleggingsproducten die de afgelopen jaren een toprendement hebben geboekt. Het probleem zit hem dan in de beleggingsdrang van deze obligatiefondsen. Deze fondsen moeten altijd vol belegd zijn en beleggen de gelden in obligaties tegen de huidige hele lage rendementen. En dan zijn de rendementen uit het verleden absoluut geen garantie. Het gevolg kan niet uitblijven dat de belegger zich afkeert van deze fondsen met relatief hoge kosten. En als derde punt wil ik de huidige trend noemen van de obligaties die uitgegeven worden. Daar zit regelmatig een best aantrekkelijke bij, maar bijna allemaal met een minimum investering van €100.000. Dat is voor veel beleggers helemaal niet haalbaar en dan is de cirkel weer rond. Dan worden die beleggers weer richting de beleggingsproducten gestuurd.”

Obligatiebeleggers hebben het heel goed gedaan, ook obligatiebeleggingsfondsen of obligatietrackers. Doet een particuliere belegger er niet het beste aan om gewoon een obligatieproduct te kiezen?

Frank Schaeffers: “Het is zaak om de winsten van de afgelopen jaren veilig te stellen, een 9% rendement per jaar (koerswinst + coupon) over de afgelopen 3 jaar was geen uitzondering. Het beleggen in een fonds is nu niet aan te raden; dan ga je gewoon mee met de massa en dan met relatief hoge kosten. Trackers hebben het kostenprobleem niet maar daar mag ook niet al te veel van verwacht worden. In ieder geval adviseer ik op dit moment geen klassieke Europese of Amerikaanse staats- of bedrijfsobligaties. Misschien is een deposito of een belegging in kwaliteitsaandelen met een hoog rendement de oplossing. Maar ook dan moet je goed weten waarmee je bezig bent.”

Beleggen jullie alleen in klassieke obligaties of ook in moeilijker uitlegbare producten als steepeners, perpetuals en dergelijke?

Frank Schaeffers: “In onze ogen zijn steepeners, perpetuals en dergelijke niet moeilijk uit te leggen, maar gaat het sommige klanten toch iets te ver. Les 1 bij beleggen is dat je nooit mag beleggen in producten waarbij je niet 100% weet wat je aan het doen bent. Met de juiste begeleiding kan er voor iedereen een portefeuille worden samengesteld.”

Jullie obligatiedesk, is dat advies of beheer?

Frank Schaeffers: “We doen hier beide, waarbij het beheer een steeds grotere rol gaat spelen aangezien er ook in het financiële circuit de know how ernstig te lijden heeft. Door de kostenbesparingen bij de grootbanken wordt er nog nauwelijks naar individuele obligaties gekeken en proberen de grootbanken alle cliënten onder te brengen in obligatiefondsen, terwijl de banken weten dat het resultaat tegen zal vallen de komende jaren. Dat drijft de kritische belegger vanzelf onze kant op. Dat zijn vaak zogenaamde beheercliënten die wars zijn van huisproducten.”

Kan elke belegger bij jullie terecht?

Frank Schaeffers: “In principe kunnen we met alle soorten obligatiebeleggers zaken doen. Van particulier tot institutioneel, van defensief tot offensief. Met de professionele beleggers doen we rechtstreeks zaken, die staan we zelf te woord; met de particuliere beleggers doen we zaken via de beheerders of adviseurs van Indexus.”

Wilt u weten wat Indexus op obligatiegebied voor u kan betekenen? Neem contact op met een van de adviseurs van Indexus: 020 – 697 20 66 of stuur uw bericht naar: contact@indexus.nl.

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.