Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Op weg in een dappere nieuwe wereld

12 mei 2014

Op weg in een dappere nieuwe wereld

Wees eens eerlijk: kent u het gemiddelde jaarrendement op uw beleggingen? Ik vrees het ergste. Past uw portefeuille bij uw beleggingsdoel, en hoe vaak controleert u dat? Als uw konen inmiddels aangenaam gloeien, weet ik genoeg. Heel eerlijk gezegd gloeien die van mij nu ook, want ik weet zelf de antwoorden niet. Mijn enige twee beleggingen worden gegijzeld door mijn huis – ja, lacht u maar, ik heb een deels aflossingsvrije beleggingshypotheek. Maar dat is niet meer dan een slap excuus. Het punt dat ik hier wil maken, is dat ons gebrek aan kennis een houding verraadt die dringend moet veranderen. Jan de Belegger laat zich nog teveel als een kleuter aan de hand van bankiers door het grote beleggingsbos leiden. De Nederlandse marktleider in particulier beleggen is nota bene een staatsbank. ABN Amro beheert 82 miljard euro en krijgt er ieder jaar 2000 tot 2500 nieuwe klanten bij, die 2,5 tot 3,5 miljard euro aan nieuw geld meebrengen.

Jan de Belegger moet zijn eigen weg leren gaan, weet ik, sinds ik van maart 2011 tot september 2013 iedere zaterdag een column schreef over beleggen in NRC Handelsblad. Een financieel benarde overheid verhoogt belastingen en snoeit in subsidies, aftrekposten en uitkeringen. Wanbeheer bij pensioenfondsen holt al jaren onze pensioenen uit. Sparen is stelen uit eigen portemonnee, bij de huidige kunstmatig lage rentes. Wij moeten beleggen, of we het leuk vinden of niet.

Een goede balans vinden tussen rendement en risico is niet eenvoudig, in een omgeving die wordt gedomineerd door de ‘financiële onderdrukking’ van overheden, toezichthouders en centrale banken. Gelukkig groeit het aanbod aan producten en instellingen die daarin voorzien. Gebruiksvriendelijke online platforms waar u zelf in effecten kunt handelen. Trackers en indexfondsen, die maximale spreiding geven tegen minimale kosten. Vermogensbeheerders waar u al met tien mille terecht kunt, soms zelfs met één euro.

Net toen ik die dappere nieuwe wereld aardig in kaart begon te brengen en ook steeds meer reacties van lezers kreeg, besloot NRC Handelsblad mijn column stop te zetten. Indexus heeft mij nu gevraagd de draad weer op te pakken. Dat doe ik graag, mede omdat Indexus behoort tot de uitdagers van het bancaire establishment dat de afgelopen twintig jaar de eigen portemonnee heel wat beter heeft beheerd dan die van Jan de Belegger. Bij die positie past dat Indexus mij niet betaalt om propaganda te maken voor Indexus. Informeren over, en analyseren van moderne, goedkope en transparante vormen van beleggen is de opzet, van beide kanten.

Vanaf nu zal ik één keer per maand op deze plaats berichten over beleggen. Schroom vooral niet om mij te bestoken met informatie, vragen en kritiek. Ik verheug mij bij voorbaat op dat contact. Naast deze column zal ik af en toe onderzoek doen in opdracht van Indexus en de resultaten op deze plaats publiceren. Het eerste volgt binnenkort en maakt de staat op van het beleggingsadvies. Wilt u nog wel geadviseerd worden, of doet u liever alles zelf? En waar kunt u goed advies krijgen?

Joost Ramaer

Reageren kunt u per email jramaer@gmail.com, via Twitter @jramaer

Joost Ramaer (1958) woont en werkt in Amsterdam als freelance journalist, onder meer voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Hij begon ooit bij Quote (1986-1993) en werkte daarna voor de Volkskrant – bij de redacties Economie (1993-2003) en Kunst (2003-2008). Hij verliet de krant om een boek te schrijven. De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM verscheen eind 2009 bij uitgeverij Prometheus. Van maart 2011 tot eind augustus 2013 schreef hij iedere zaterdag een column over beleggen voor NRC Handelsblad.

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.