Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Mayday!

20 mei 2019

Mayday!

Het oude beursgezegde “sell in may and remember to get back in september” doemt in deze dagen weer regelmatig op. Daar waar de AEX eind april nog boven de 570 stond, stond deze index 2 weken later op 544 en dus 4% a 5% lager. Mayday of vals alarm? We gaan het in deze column niet hebben over fundamentele items zoals de handelsoorlog maar het verloop van de beurs dit jaar vormt wel een mooie aanleiding om eens wat dieper op de seizoenspatronen in te gaan.

Het gezegde “sell in may” houdt feitelijk in dat je beter niet in aandelen kunt beleggen gedurende de zomermaanden. Feitelijk zou je eind april moeten verkopen en dan begin september weer moeten instappen. De oorspronkelijke verklaring van dit patroon dateert van eeuwen geleden toen de welgestelde high society belegger zich in de zomermaanden nog terug trok vanuit de stad richting landgoed en de beleggingsportefeuille liet voor wat het was.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat er inderdaad sprake is van een seizoenseffect al is het opmerkelijke dat je qua statistieken beter niet in september terug kunt komen maar pas in november. Als we ons puur focussen op de AEX dan zou je op basis van de historie het beste in oktober weer kunnen terug komen. Op basis van de lange termijn gemiddeldes scheelt het grofweg 1% a 2% per jaar aan rendement. Dat is fors, toch is enige nuance op zijn plaats:

– De zomermaanden leveren gemiddeld genomen op de lange termijn weliswaar een aanzienlijk lager rendement dan de overige maanden maar per saldo is het rendement in deze maanden nog steeds wel positief. Waarom dan verkopen als de spaarrente nagenoeg 0 is?
– De maand mei vormt de piek van het dividendseizoen. Uiteraard is dit wel meegenomen in de berekeningen en de onderzoeken maar toch voelt “net daarvoor uitstappen” niet helemaal logisch.
– Aan kopen en verkopen zijn kosten verbonden. Dit wordt niet meegenomen in de historische berekeningen.
– Wat als het niet daalt? Dan toch maar weer hoger intappen voelt niet helemaal logisch.
– Rendementen uit het verleden bieden geen garantie richting toekomst.

De patronen zijn in de loop van de decennia afgezwakt en of dat ze blijven gelden is maar zeer de vraag.

Dus je kunt er niets mee?Deze conclusie is gezien de historie en de wetenschappelijke studies te kort door de bocht. Wat ons betreft is het in ieder geval wel zaak om het één en ander te relativeren. Je mag het meenemen in je beleid en je besluitvorming maar niet meer dan dat. Analytisch kun je stellen dat het rendement in de zomermaanden relatief laag is ten opzichte van het risico maar er zijn heel veel zomers en campingrally’s te benoemen waarin aandelen juist uitstekend presteerden.

Wij hebben na de koersstijging in de eerste maanden van dit jaar medio april een kleine stap terug gedaan in onze portefeuilles. Het seizoenspatroon heeft geholpen bij deze beslissing maar we hebben dit met name vanwege fundamentele en disciplinaire redenen gedaan. Vooralsnog pakt dit goed uit maar we beseffen maar al te goed dat we items als zoals de seizoenspatronen en/of onze eigen visie slechts een beperkte rol moeten laten spelen in ons beleggingsbeleid.

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.