Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Nieuws

05 April 2017- indexus

Europese ETF-markt verdubbelt komende 5 jaar

‘Europese ETF-markt verdubbelt komende 5 jaar’

De Europese markt voor exchange traded products zal over de periode 2016 tot 2021 met 16 tot 19 procent per jaar groeien, verwacht het Amerikaanse fondshuis Vanguard.

Deze voorspelling doet Vanguard, met circa 4.000 miljard dollar onder beheer, tijdens een Europese mediatour.

Zelf beheert Vanguard zo’n 18 procent van al het vermogen in exchange traded funds (ETF’s), ofwel 2.900 miljard dollar. Alleen BlackRock is groter met een marktaandeel van 37 procent. 

ParticulierenVanguard volgde de concurrent van Amerika richting Europa, waar deze vorm van passief beleggen pas later bij een groot publiek aansloeg. Veel van het verschil tussen de bandbreedte van 16 tot 19 procent jaarlijkse groei, zal dan ook afhangen van de mate waarin Europese particuliere beleggers in ETF’s gaan beleggen. 

Momenteel zijn particulieren goed voor 24 procent van de Europese ETF-beleggingen. Maar volgens de projecties van Vanguard kan dit oplopen naar 30 tot 38 procent in 2021. 

Daarmee in directe relatie staan de kosten. De Europese markt is nog erg versnipperd, maar naar mate de ETF’s groeien kunnen ze ook hun kosten verlagen. Met name aandelen-ETF’s hebben de kosten de laatste jaren stelselmatig verlaagd. 

Smart BetaVanguard is in Europa een van de prijsbrekers geweest. Het segment waarin de kosten afgelopen jaren het hardst zijn gedaald, zijn de factor of smart beta ETF’s. Ook Vanguard lanceerde een aantal smart beta ETF’s. 

In de Verenigde Staten maken ze al 20 tot 25 procent van de ETF-markt uit. In Europa is dit minder dan 8 procent. Daarbij gaat het in Europa nog veelal om vrij eenvoudige dividend-strategieën.

Een andere trend die Vanguard waarneemt, is de groei in obligatie-ETF’s. Langzaam hebben deze een aandeel van 25 procent van de ETF-markt veroverd. Maar gezien de omvang van de obligatiemarkt is hier nog veel groei mogenlijk. 

De Europese ETF-markt had eind 2016 een omvang van minder dan 600 miljard dollar. In 2021 zal dit volgens Vanguard tussen de 1200 en 1400 miljard dollar liggen.

Bron: Fondsnieuws.nl

 

 

 

 

Terug
 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.