Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Nieuws

03 juni 2014-

De deur naar China wordt verder opengezet

Beleggers houden China nauwgezet in de gaten. Vorig jaar werd er gevreesd dat de Chinese economie tot stilstand zou komen en een faillissement eerder dit jaar werd breed uitgelicht in het nieuws. Wat is er nu precies aan de hand en hoe kunnen beleggers daar op inspelen?

Het ergste is in ieder geval achter de rug. De groei van de Chinese economie is teruggevallen van meer dan 10% per jaar naar een groei van ongeveer 7,5%. Dat komt overeen met de doelstelling van de centrale overheid om voldoende werkgelegenheid te creëren, inflatie onder controle te houden en te voorkomen dat een nieuwe vastgoedbubbel ontstaat. Sinds 2008 heeft de Chinese overheid de economie gestimuleerd, waarbij de decentrale overheden weer geld mochten lenen en niet-bancaire instanties zich mochten bezighouden met financieringen (‘shadow banking’ ).

ETF Securities is een samenwerking aangegaan met een Chinese vermogensbeheerder om een fysieke tracker te lanceren op lokale Chinese aandelen. ETF Securities is positief over de Chinese economie en aandelen om de volgende redenen:

  • Centrale overheid begrijpt risico’s

Uitlatingen in de pers van de president en de lagen daaronder gaan regelmatig over faillissementen, shadow banking, en de gevolgen van groeivertraging. De kredietcrisis is een wijze les geweest en ze zullen er alles aan doen om grote faillissementen of paniek in de financiële markten te voorkomen. Geleidelijk wordt er wat meer beleggingsrisico in het Chinese systeem toegelaten. Er zullen dus meer faillissementen komen en ook de bandbreedte, waarbinnen de valuta verhandeld wordt, is breder gesteld. De overheid wil haar economie omvormen van centraal geleid naar markt gedreven. De effecten van deze omvorming worden goed in de gaten gehouden en uit het beleid en de communicatie hierover blijkt dat de centrale overheid de risico’s goed begrijpt.

  • Diepe zakken om problemen op te lossen

Op het niveau van de lokale overheid bestaan er financiële problemen, zoals dat in de VS ook het geval was met bijvoorbeeld de staat Californië. Ze hebben te agressief geïnvesteerd in lange-termijn infrastructuurprojecten en hebben moeite om dit te financieren. Op centraal niveau beschikt de overheid echter over substantiële reserves. De Debt/GDP ratio in China bedraagt op dit moment 23% (waarvan slechts een klein gedeelte in buitenlandse valuta) in vergelijking met de VS, waar dit meer dan 100% bedraagt. Daarnaast heeft de overheid meer dan US$ 4000 miljard aan buitenlandse valutareserves en is de betalingsbalans in evenwicht.

Aandelen in de MSCI China A Index zijn op dit moment in Price/Earnings-termen het goedkoopst sinds de financiële crisis in 2008. Het is natuurlijk lastig om de bodem precies te voorspellen, maar het kan interessant zijn om geleidelijk een positie in Chinese aandelen op te bouwen, als dit binnen het risicoprofiel past.

Een andere interessante ontwikkeling is dat indexaanbieder MSCI op 11 maart 2014 een consultatie is gestart om te bezien of lokale Chinese aandelen (A-Shares) opgenomen zullen worden in de bredere MSCI Emerging Markets Index. Als dit het geval zal zijn, dan betekent dit dat de wereldwijde groep beleggers die deze index op dit moment volgt (goed voor zo’n US$ 1500 miljard) ook zal moeten alloceren naar de Chinese A-Shares, die opgenomen zijn in de MSCI China A Index. Op 10 juni 2014 wordt een beslissing verwacht.

In het verleden was het lastig om direct in Chinese aandelen te beleggen. Onlangs heeft de Chinese overheid een belangrijke stap gezet om haar economie verder open te stellen door de lancering van het Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor (RQFII) programma. Het is nu voor gekwalificeerde buitenlandse beleggers mogelijk om in de lokale in Renminbi gedenomineerde aandelen te beleggen. Dit programma staat dagelijkse liquiditeit in de Renminbi toe en hierdoor werd het mogelijk om de fysieke ETFS-E Fund MSCI China A ETF te ontwikkelen.

MSCI_China_Indices

Philippe Roset
Head of Benelux
ETF Securities (UK) Limited

*Let op: de waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven prognoses en/of verwachtingen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Cliënten en/of medewerkers van Indexus kunnen de besproken posities in portefeuille hebben.

Terug
 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.