Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Columns

 • 14, June 2018Indexus

  Slechte indexbeleggingen

  Wanneer er op de voordeur van onze kantoren staat dat we ‘Experts in indexbeleggen’ zijn, dan zult u begrijpen dat dagelijks de telefoon gaat met de vraag welke indexbeleggingen goed dan wel slecht zijn. Vaak heeft de vraagsteller zelf al een mening en verwacht bevestiging. Daarom kan de verrassing groot zijn als wij een ander beeld schetsen bij goede en slechte indexbeleggingen. Veel aannames gaan over de kosten (de lopende kosten) van indexbeleggingen of dat bepaalde indexbeleggingen niet liquide zouden zijn.

  Is een indexbelegging op een obligatie index met een hoge rating bijvoorbeeld slecht? Of een indexbelegging op Brazilië? Beide staan dit jaar in de min en die van Brazilië wellicht wel heel dik. Dat maakt het als indexbelegging nog geen slechte belegging, het is simpelweg de keus van de belegger om er in te investeren. De opdracht van de beheerder van de indexbelegging is om zo dicht mogelijk bij de index te presteren. Natuurlijk zal dat vrijwel nooit helemaal lukken doordat er, hoe laag ook, toch kosten gemaakt worden voor beheer en er moet gehandeld worden. Gehandeld wordt er onder andere bij een herweging van een index.

  Lees meer...
 • 31, May 2018Indexus

  Staatsgevaarlijk beleggen

  Er is vrijwel geen website meer te vinden waarop staatsobligaties beschreven staan als ‘veilig’. Zelfs niet als het gaat om staatsobligaties van de zogenaamde AAA-landen. Afgelopen week is dit thema weer volop in het nieuws gekomen nu de rente in Italië hard aan het oplopen is. De Eurocrisis, die jaren geleden hoogtij vierde, is weer terug van weggeweest. In een maand tijd is de 10-jaars rente in Italië opgelopen van 1,7% naar bijna 3%! Landen als Spanje, Portugal en Griekenland volgen deze stijging ook; de discussie over het verlaten van de muntunie laait weer op.

  De makkelijkste oplossing voor de belegger is simpelweg niet beleggen in deze landen, niet in de aandelen, maar zeker ook niet in de staatsobligaties. En dat gebeurt dus ook: er vindt een geldstroom plaats naar met name Duits en Nederlands papier. De 10-jaars rente in deze landen is daardoor afgelopen maand weer dusdanig gedaald dat de rente op ongeveer hetzelfde niveau staat als 12 maanden geleden. In het begin van dit jaar zag het er nog somber uit; de rente begon te stijgen en de verwachting was dat die stijging ook wel aan zou houden. Nu daalt de rente dus toch weer in de sterke Eurolanden. Ondanks het koersherstel van de obligaties houdt dat wel in dat je je geld voor 10 jaar uitleent aan de Duitse staat tegen een vergoeding van 0,30% per jaar of aan Nederland voor 0,50%! Een ton investeren levert na een jaar dus slecht een tweedehands iPad op.

  Lees meer...
 • 15, May 2018Indexus

  De index maken en breken

  De afgelopen weken zijn de verschillende indexen omhoog getrokken door de olieaandelen. Trump trok de Iran-deal in en dat zorgde voor een piek in de olieprijs. Tegelijkertijd trekt de dollar aan wat een vat olie nog duurder maakt. Duidelijk is dat de koersvorming van de olieaandelen hand in hand gaat met politiek en dat kan alle kanten op springen. Alleen niet alle indexen profiteren evenveel van de stijgende olieprijs; de AEX staat op een plus van 4,75% (incl. dividend) terwijl de wereldindex het moet doen met 1,75% (incl. dividend).

  De olieaandelen zijn over het algemeen zwaarwegers en dan kan het hard gaan. Een makkelijk voorbeeld is natuurlijk Royal Dutch Shell. Dit aandeel draagt voor een heel belangrijk deel bij aan de stijging van de AEX. Maar er zijn natuurlijk meer indexen met relatief veel olie: denk aan de Franse index (CAC) met het aandeel Total, denk aan de Engelse index met BP en de indexen voor heel Europa of de Eurozone. Daar tegenover staat bijvoorbeeld de DAX die deze energiesector eigenlijk helemaal niet kent. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de DAX, met tegenslagen op het gebied van de handelsoorlog, nog onder water staat voor dit jaar.

  Tabel: Heatmap AEX vanaf 1 januari 2018, bijdrage koerswinst AEX door Shell linksboven

  En buiten Europa? De Verenigde Staten kennen bedrijven als  Exxon, Chevron en Schlumberger. Ook deze aandelen hebben de laatste weken geprofiteerd van de opleving van de olieprijs, en per saldo staat de sector daar op een mooie plus. Echter, deze aandelen kennen, ondanks de gigantische beurswaarde, een relatief kleine weging ten opzichte van de technologieaandelen. Dit komt ook direct terug in de wereldindex. In de wereldindex (MSCI World) trekken de techaandelen de kar, de energieaandelen tellen voor slechts 6,5% mee.

  DividendDe meeste beleggers nemen het aandeel Shell op vanwege het aantrekkelijke dividendrendement. Dat is zeker geen zekerheidje, maar bij de huidige lage rente en het herstel van de olieprijs zien beleggers het wel zitten. De koerssprong van afgelopen maand is prachtig, de langetermijngrafiek laat een ander beeld zien. Per saldo is er sinds het begin van deze eeuw verlies gemaakt op de koers.

  Grafiek: koersontwikkeling RDSH vanaf 1 januari 2000 tot  11 mei 2018

  Wat is het alternatief? Het structureel beleggen in olieaandelen lijkt passé. En wanneer het puur te doen is om de cashflow zou een breder gespreide indexbelegging in dividendaandelen verstandiger zijn om specifieke risico’s te mijden. Voor nu zijn de aandelen Shell een mooie bescherming tegen de stijgende prijzen aan de pomp, maar hoe lang nog?

  Belangrijk is en blijft het inhoudelijk bestuderen van een index. Op internet is alles te vinden, van sectorverdeling tot de weging van individuele aandelen in de index en de bijdrage die deze aandelen leveren aan de stijging of daling van de betreffende index. Indexen met een zware overweging in bepaalde aandelen en/of sectoren kunnen zo een index maken, maar ook breken.

  Tjerk Smelt

  Column DFT.nl

  * Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

  Lees meer...
 • 26, April 2018Indexus

  Essentiële beleggersinformatie

  Om de belegger te beschermen dienen beleggingsproducten tegenwoordig te beschikken over een Nederlandse omschrijving. Dan is het tenminste duidelijk waar het product voor staat, wat de specifieke kenmerken zijn. Deze informatie in de vorm van een KIID (Key Investor Information Document), in het Nederlands een EBI (Essentiële Beleggers Informatie), somt alle relevante, tijdloze data op. De vraag is of je op basis daarvan een beleggingsbeslissing kunt nemen? Het doel ervan is natuurlijk om meer transparantie en bescherming te creëren, vooral voor de doe-t-zelf-belegger, maar ook voor de adviesbelegger.

  Zoals aangegeven is een KIID of EBI redelijk tijdloos. Het beleid van het product staat omschreven, maar hoe dat in de praktijk uitpakt niet. Bij indexbeleggen wordt er belegd op basis van vooraf vastgelegde regels. Dat schept veel transparantie, want je weet wat je koopt, maar er kan ook elke dag online gevolgd worden hoe het product zich ontwikkelt.

  Lees meer...
 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.