Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Columns

 • 12, October 2018Indexus

  Geen geheimen of dubbele agenda’s!

  Beleggen is de afgelopen decennia voor iedereen geworden. Dat heeft onder andere te maken met de glijvlucht van de rente waardoor de aandelenbeleggingen relatief aantrekkelijk geworden zijn. Maar wellicht meer nog de opkomst van internet. Beursinformatie is daardoor gemeengoed geworden, transactiekosten zijn extreem laag geworden, vergelijkingswebsites van brokers, adviseurs en beheerders schieten als paddenstoelen uit de grond en door de opmars van het indexbeleggen zijn er ogenschijnlijk geen geheimen meer in het beleggingsbeleid. Maar wat betekenen deze ontwikkelingen voor het grotere publiek? Is het inderdaad allemaal wel zo transparant?

  De valkuilZoals bij elk onder zoek is de output zo goed als de input. Het zoeken naar informatie waar daadwerkelijk waarde aan gehecht kan worden op internet is moeilijk. Denk aan een koopadvies voor een bepaald aandeel. Bekend is dat er vanuit commerciële gedachte, meer koopadviezen worden gepubliceerd dan verkoopadviezen. Het belletje om te verkopen of wijzigingen in de visie of koersdoel van de analist blijven dus uit. Sowieso heeft de doe-t-zelf belegger moeite met verlies nemen. Het googlen op verkoopadviezen zal daardoor minder vaak voorkomen.

  Lees meer...
 • 27, September 2018Indexus

  Life Cyclen of niet?

  De laatste jaren zijn beleggingsplatformen als paddenstoelen uit de grond geschoten als het gaat om beleggen met een bepaald doel. Doelen zijn bijvoorbeeld het kunnen afbetalen van een hypotheek, een (aanvullend) pensioen of de studie van de kinderen. Naarmate de datum van het doel dichter bijkomt is het vanzelfsprekend verstandig om defensiever te beleggen om te voorkomen dat het opgebouwde vermogen daags voor de einddatum alsnog een dreun krijgt door welke oorzaak dan ook.

  Om dit automatisch te laten verlopen kan er gekozen worden voor Life Cycle beleggingen; hetzij in de vorm van een beleggingsproduct (ook wel bekend als ‘Target date fondsen’), hetzij in de vorm van een beheerdienstverlening waarbij het risico door de beheerder afgebouwd wordt. In Nederland groeit het aantal aanbieders van dergelijke producten en diensten. De vergrijzing speelt daarbij een belangrijke rol. Een dergelijke opzet maakt het voor de eindklant inzichtelijk wat er gaat gebeuren gedurende de looptijd. De huidige technologische toepassingen helpen daar goed bij en niet onbelangrijk de kosten zijn de laatste jaren transparanter geworden en ook beduidend lager.

  Lees meer...
 • 17, September 2018Tjerk Smelt

  Keuzes maken het verschil

  Beleggen heeft de afgelopen jaren een transformatie doorgemaakt. Door de afschaffing van de rechtstreekse betaling van beleggingsproducten aan dienstverleners, als vergoeding voor het opnemen van de producten in de portefeuilles voor hun cliënten, is bij veel partijen de deur geopend voor Indexbeleggen. In korte tijd is ook het grote publiek bekend geworden met het “betere” alternatief voor beleggingsfondsen.

  De kracht van het geschreven woordDe kranten en websites staan er vol mee: wat zijn de voordelen van indexbeleggen, waarom zijn deze “beter” dan traditionelere beleggingen? De onderbouwing van het “betere” is eenvoudig: In de praktijk blijkt maar een heel klein deel van de (actieve) beleggers er in te slagen om een index te verslaan; dus koop simpelweg de index! Een tweede argument om (beursgenoteerde) indexbeleggingen te kopen (ETF’s) is de verhandelbaarheid. Beleggingsfondsen zijn in de regel slechts één keer per dag verhandelbaar, mits de order op tijd is gegeven; ETF’s zijn net als aandelen beursgenoteerd en kunnen gedurende de handelsdag doorlopend verhandeld worden.

  Lees meer...
 • 31, August 2018Indexus

  Adyen in de AEX?

  Dit jaar heeft een paar mooie nieuwe beursnoteringen opgeleverd, met Adyen als grootste en ook meest geslaagde emissie. De AEX is nog een stap te ver, maar een midcap-notering zit er wel in. De emissie van juni heeft de aandeelhouders de mogelijkheid gegeven om hun winst te gelde te maken, maar het grootste deel van de aandelen blijft in vaste handen; een kleine 15% is naar de beurs gebracht.

  Dat kleine percentage is al goed voor een top-3 notering in de midcap (AMX). En wat nu als de komende jaren er meer naar de beurs gebracht wordt en groeiverwachtingen waargemaakt worden? De toenemende handel en de zogenaamde free-float zal het bedrijf dan ongetwijfeld een notering in de AEX opleveren. Sterker nog een notering met een zware weging in de AEX is dan mogelijk. Zwaarder dan ING? Niet ondenkbaar!

  Lees meer...
 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.