Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Columns

 • 01, April 2019Indexus

  Terug naar de jaren ’80?

  Beleggers die zich op het gebied van de beleggingen laten adviseren door grootbanken merken de afgelopen jaren dat de huisfondsen en de fund of funds weer volop terug van weggeweest zijn. Dit heeft alles te maken met het wettelijke verbod op distributievergoedingen van 1 januari 2014.

  GrootbankenHet grootste deel van het belegde vermogen in Nederland is nog steeds bij de zogenaamde grootbanken te vinden. Het is daarom belangrijk zo nu en dan te analyseren hoe zij beleggen. Banken promoten om verschillende redenen bij voorkeur hun eigen huisfondsen en inmiddels ook de eigen indexfondsen. De reden van deze eenzijdige advisering is gelegen in een combinatie van zorgplicht en verdienmodel. Verdienmodel omdat het structurele inkomsten zijn, ongeacht of u wel of niet actief wenst te zijn. Zorgplicht omdat er weinig specifieke risico’s zijn wanneer u de hele modelportefeuille van de bank opneemt.

  Lees meer...
 • 26, February 2019Indexus

  Indexus geeft antwoord

  De spaarrente staat extreem laag en de beurzen zijn altijd hectisch. Beleggen is in theorie de beste wijze om het vermogen te laten renderen, maar hoe? Hoe moet er belegd worden om de doelstellingen te realiseren en bij wie? Veel beleggers of potentiële beleggers kampen met deze vraag en moeten de keuze maken tussen de 100 à 150 vermogensbeheerders die Nederland rijk is en de nog veel meer manieren van beleggen. Vanzelfsprekend heeft elke vermogensbeheerder zijn eigen verhaal en visie. Hoe onderscheidt Indexus zich in deze markt en realiseert Indexus de doelstellingen van haar cliënten?

  Jochem Baalmann, beleggingsadviseur en partner bij Indexus, spreekt elke dag beleggers die reeds actief zijn of actief willen worden. Jochem geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

  Lees meer...
 • 04, February 2019Indexus

  Succesvol Indexbeleggen

  De komende maanden staat er weer een nieuwe reeks presentaties over Indexbeleggen op het programma. Dit blijft een zeer dankbaar onderwerp. De meeste beleggers weten inmiddels dat indexbeleggen zeer veel voordelen kent als fundament in een beleggingsportefeuille en ook vaak een goed alternatief is voor bijvoorbeeld beleggingsfondsen.

  Maar wat wordt er precies besproken tijdens deze presentaties en voor wie zijn de presentaties bedoeld?

  Jochem Baalmann, één van de partners van Indexus, houdt al jaren presentaties. Naast de introductie van Indexus en Dexxi als Vermogensbeheerder en Beleggingsadviseur behandelt hij de theorie van Indexbeleggen.

  Lees meer...
 • 17, January 2019Indexus

  Waarom nog steeds beleggen in beleggingsfondsen?

  Jaarlijks worden er ontelbaar veel vergelijkingen gemaakt van actief beheerde beleggingsfondsen ten opzichte van de passende benchmark. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de continuïteit van de performance. Dit laatste is een interessant, maar zeker ook belangrijk punt, immers, veel beleggers baseren keuzes op basis van prestaties uit het verleden. Keer op keer blijkt dat de outperformer van vandaag absoluut niet de outperformer van morgen hoeft te zijn. De optelsom is dat meer dan 90% van de beleggingsfondsen, gemeten over de afgelopen 15 jaar, het aflegt tegen de benchmark (representatieve indexbelegging).

  Rendementen uit het verledenWe weten allemaal dat het geen garantie biedt voor de toekomst, maar in de wereld van beleggen, waar veel onzekerheden zijn, biedt dat iets tastbaars. De rendementen zijn gerealiseerd en niet meer terug te draaien. Ditzelfde geldt voor kosten. Ook een belangrijk item, maar nu de marges in de afgelopen jaren geminimaliseerd zijn, is de impact daarvan zwaar ondergeschikt geraakt aan de keuzes binnen de beleggingsportefeuilles. Wat is de asset allocatie (bepaalt ca 80% van het rendement) en vervolgens de tactische keuzes (regio’s, sectoren, thema’s, etc.).

  Lees meer...
 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.