Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Columns

 • 16, August 2018Indexus

  Buy the banks?

  Het beursnieuws wordt afgelopen weken gedomineerd door de perikelen rondom Turkije. De Turkse beurs (MSCI Turkey) is dit jaar al meer dan gehalveerd, gerekend vanuit de euro en de onzekerheid houdt aan. Want hoe gaat Turkije bijvoorbeeld de 7,6 miljard dollar bij elkaar sprokkelen om de uitstaande leningen af te lossen voor eind volgend jaar. Direct beleggen in Turkije doen maar weinig particuliere beleggers, maar indirect speelt het zeker parten. Denk hierbij aan de belangen die Europese banken hebben in Turkije.

  In veel presentaties heb ik de taartpuntdiagram laten zien van de MSCI Turkey als voorbeeld van een beurs met een behoorlijk scheve verdeling. In het voorjaar 2016 bijvoorbeeld liet ik zien hoe de financiële sector voor bijna 50% meewoog. Het is absoluut niet zo dat ik op dat moment een vooruitziende blik had, het was puur om aan te geven dat je onder de motorkap moet kijken om te weten waarin je eigenlijk belegt en welke risico’s (of kansen) je daar eigenlijk mee aangaat.

  Lees meer...
 • 26, July 2018Indexus

  100% Transparantie

  Zo af en toe komt een discussie, waarvan je zou denken dat het echt niet meer speelt, zomaar weer bovendrijven. Jaren geleden speelde het vraagstuk of synthetisch ETF’s goed of slecht waren. In die tijd een mooie kapstok voor met name de (groot-) banken die nog volop (en eigenlijk nog steeds) in beleggingsfondsen beleggen. De banken wezen op de gevaren van ETF’s, immers die zouden wel eens synthetisch kunnen zijn. Verdere uitleg was vaak niet nodig, de belegger was bang gemaakt en bleef bij de bank.

  Na het afschaffen van de retourprovisies hebben de banken hun strijd tegen de ETF’s opgegeven en alsnog het indexbeleggen omarmd. Tegelijkertijd is het vraagstuk Synthetisch of Fysiek weggeëbd, simpelweg doordat de markt de voorkeur gaf aan Fysiek; een vergelijkbare discussie als destijds het beste videosysteem (VHS, Betamax of video2000). VHS werd de standaard, maar niet omdat het zondermeer het beste systeem was.

  Lees meer...
 • 12, July 2018Indexus

  Spaarrente gehalveerd!

  Een groot deel van sparend Nederland ontving deze week het bericht dat hun spaarrente zo goed als gehalveerd is: van 0,05% naar 0,03%! De spaarrente voor B.V.’s staat al op 0%, maar voor de particuliere spaarder durft deze bank dat (nog) niet aan. Voor het rendement hoef je dus niet te sparen; de spaarder zoekt kennelijk een bepaalde mate van zekerheid. Wil je rendement, dan word je richting de beleggingsmarkt gestuurd.

  Op radio, TV en internet komen daarom de hele dag reclames voorbij zoals: ‘Er is meer mogelijk met uw spaargeld.’, ‘Een alternatief voor sparen?’ of ‘Je geld beleggen en sparen?’. Wat is wijsheid? Moet een spaarder gaan beleggen? En wat vindt de toezichthouder?

  Lees meer...
 • 29, June 2018Indexus

  Meer aandacht voor ‘Value’

  De beleggingswereld wordt al een half jaar geterroriseerd door de handelsoorlog, in gang gezet door Donald Trump. In het begin een oorlog tussen China en de Verenigde Staten, inmiddels een wereldhandelsoorlog . De maatregelen over en weer stapelen zich op en het einde is nog lang niet in zicht. Het wachten is op de climax om daarna weer door te kunnen gaan tot de orde van de dag; of wellicht komt er geen climax en is dit wat het is? Wat is voor de belegger wijsheid?

  De signalen zijn in ieder geval niet eenduidig. Er wordt groeivertraging verwacht van de economie, maar tegelijkertijd was de kredietverstrekking afgelopen maand in Nederland juist aan het pieken. In Amerika daalt de werkloosheid sterk en om de looninflatie te beteugelen volgen er renteverhogingen.

  En de beurzen?De AEX schommelt lekker dit jaar maar is per vandaag weer terug bij af. Voor de S&P500 geldt ongeveer hetzelfde, alleen de dollarstijging zorgt voor een plusje voor de Europese investeerder. En China? Ja, daar doet het wel pijn. Na de piek in januari is de Hang Seng China fors gedaald, de laatste 3 weken zelfs 15%. Natuurlijk zijn er meer oorzaken aan te wijzen voor de daling in China, het is niet alleen de handelsoorlog, maar het geeft zeker aan waar de klappen nu vallen.

  Lees meer...
 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.