Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Columns

 • 08, November 2017Indexus

  Risicoloos dividend

  Een jaar of drie geleden schreven wij een artikel over het ‘heilige huisje’ Shell. De strekking was eenvoudig: Shell heeft sinds mensenheugenis een goed dividend uitgekeerd en zal dat altijd blijven doen, dus ‘never sell Shell’ Dividend is sindsdien heilig gebleven voor de belegger of wellicht nog wel heiliger nu de rente toch nog lager kon in die drie jaar.

  Drie jaar is meestal niet een periodiek voor een reünie; maar de reden van het aanhalen van dit onderwerp is het recent terugkeren van de koers van Shell op het niveau van destijds. Niets bijzonders, dat komt wel vaker voor bij aandelen, bij Shell is het toch anders. Het vertrouwen in Shell, de dividendtopper van Nederland, was absoluut aan het wankelen, maar is uiteindelijk nooit echt weggeweest. Met wat kunst en vliegwerk heeft het de dividenduitkeringen kunnen volhouden. Risicoloos dividend bestaat helaas niet!

  Lees meer...
 • 31, October 2017Indexus

  Records worden nooit gebroken met wind tegen!

  De beurzen pieken. De afgelopen maanden worden records op records gebroken en het lijkt niet op te kunnen. ‘AEX op hoogste stand sinds crisis.’, ‘Nieuwe records voor Dow-Jones en S&P500.’, ‘Feest op Wall Street’, zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. Is het verstandig om nu nog in de markt te zitten? Of als je nog moet beginnen, is het verstandig om nu te gaan beleggen? Ontelbaar veel beleggers stellen zichzelf die vraag elke dag, temeer omdat zij achter elkaar door berichten ontvangen over de dalende spaarrente. Nog even en je moet de bank betalen over je reserves!

  Door de enorme hoeveelheid liquide middelen die nu boven de markt hangt, ondanks de lage rente, zal elke dip aangegrepen worden om te kopen. De AEX is niet de ideale graadmeter, maar dit jaar zijn er drie dipjes aan te wijzen. Dipjes van een paar procent en vervolgens kwam er weer vers kapitaal naar de markt om de beurs op te drijven naar een volgende hoogte.

  Lees meer...
 • 29, September 2017Indexus

  Beleggingsadvies in 2018

  De eerste drie kwartalen van 2017 zitten er zo goed als op, dus rap richting 2018. Vanaf volgend jaar gaat MiFID II van kracht, de Europese richtlijnen voor de financiële advisering. MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive. Deze richtlijnen moeten de belegger en de integriteit van de financiële markten beschermen, de eerlijkheid, transparantie en efficiëntie van de geïntegreerde markten bevorderen en de Europese beurshandel en beleggingsmarkt verder harmoniseren.

  Klinkt allemaal heel mooi, maar wat betekent dat voor u als belegger? Wat schiet u ermee op en gaat u er echt iets van merken? MiFID II gaat dan officieel pas volgend jaar in, de financiële partijen en toezichthouders werken er in de praktijk al jaren naartoe. Denk bijvoorbeeld aan de steeds uitgebreidere en vaak terugkomende intakes. De vragen die u gesteld worden over uw huis, risicoperceptie, inkomen en kennis van zaken. En het meest opvallende: de opgevoerde druk op adviescliënten om over te stappen naar een beheerdienstverlening.

  Lees meer...
 • 15, September 2017Indexus

  Make America Great Again ETF!

  Soms moet je een artikel drie keer lezen voordat je echt gelooft wat er staat, zelfs als het gepubliceerd staat op een serieuze, toonaangevende beleggingssite. Maar het is echt waar: deze week wordt er een ETF op de markt gebracht met als titel ‘Make America Great Again ETF’. De ETF heeft als onderliggende waarden aandelen van bedrijven die aanhanger zijn van de Republikeinen, met name gemeten naar de bijdrage die deze bedrijven hebben gedaan in de clubkas bij de laatste twee verkiezingen. Het moet niet gekker worden!

  Opmerkelijk is natuurlijk dat de Amerikaanse beurzen inmiddels juist topniveaus hebben bereikt en dan vooral onder leiding van de bedrijven die niet voorkomen in deze ETF, de techbedrijven. In de S&P500 tellen de techbedrijven voor circa 23% mee en in deze ETF voor maar 1%. Wellicht is daardoor de koers/winst verhouding een stuk lager, maar het groeiperspectief ook. En waar kan de belegger op bouwen naar de toekomst? Het is puur subjectiviteit en ergens, al ben ik absoluut tegen hokjesdenken, druist dit in tegen het indexbeleggen.

  Lees meer...