Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Columns

 • 11, January 2018Indexus

  AEX naar 701.56?

  De media kopten dat de AEX weer het niveau heeft bereikt van de zomer 2001! Nog lang geen recordstand, want daarvoor moet de AEX naar de 700 punten en dat is voor nu nog een flinke stap. Andere beurzen behaalden afgelopen jaren al wel de recordstanden. Wat maakt dan het verschil

  De recordstand van 701.56 op 4 september 2000 was natuurlijk in een andere tijd. Niet alleen bestond de AEX uit andere bedrijven, maar ook de meting werd op een andere wijze uitgevoerd. Bijvoorbeeld telde bij een herbalancering Royal Dutch Shell niet voor maximaal 15% mee, maar voor maar liefst 20%. En in die tijd piekte Royal Dutch juist en stond de koers ruim hoger dan vandaag de dag (ca 35 euro).

  Lees meer...
 • 22, December 2017Indexus

  Juiste beleggingsvisie op 2018?

  De laatste maand van het jaar staat traditioneel in het teken van vooruitkijken. Elke toonaangevende bank of vermogensbeheerder stuurt zijn of haar visie op het komende beursjaar. Wat gaat de beurs doen? Welke regio’s en sectoren zullen het gaan maken en wat is het koersdoel van de dollar? Natuurlijk zijn de lijstjes het mooiste; de getipte aandelen die het in het komende jaar moeten gaan maken, al dan niet met onderbouwing.

  Wat werd er dan een jaar geleden over beursjaar 2017 gemeld? De lijst is onuitputtelijk, maar een greep uit de visies meldt onder andere dat een hoge mate van turbulentie op de markten onvermijdelijk zou zijn door de verschillende verkiezingen. Verkiezingen die wel eens goed zouden kunnen uitpakken voor populistische partijen. Een volgende bank melde over de grote kans dat de Europese rente zou stijgen door het afbouwen van de steunaankopen. En een belangrijk thema dat aangehaald werd waren de aangekondigde belastingmaatregelen van Trump. Deze thema’s zijn zoals bekend niet helemaal of helemaal niet uitgekomen; alhoewel de belastingmaatregelen van Trump nu wachten op de laatste handtekening en de aandelenkoersen daar reeds voor een groot deel op vooruitgelopen zijn.

  Lees meer...
 • 08, December 2017Indexus

  Groei indexbeleggen alarmerend?

  Een week geleden kopte de Financiële Telegraaf ‘instroom indexbeleggen alarmerend’; een artikel op basis van een onderzoek door de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet. Waarschijnlijk niet geheel toevallig counterde Lyxor, een van de toonaangevende ETF-providers in Europa, met een artikel en een bijbehorend onderzoek ‘How ETF’s affect financial markets ‘, oftewel beïnvloeden ETF’s daadwerkelijk de markt en wat is daar het risico van?

  Al eerder schreven wij over de wijze van schrijven van de media en de invloed die daarbij uitgeoefend wordt op de belegger. Het onderzoek van Pictet gaat grotendeels over de concentratie van belangen bij slechts enkele vermogensbeheerders. De invloed van deze vermogensbeheerders op het bedrijfsleven door hun procentuele belangen zou dan te groot worden. Hier zouden de autoriteiten een stokje voor moeten steken door wet- en regelgeving. Het inhoudelijke verhaal wordt echter overgeslagen, er wordt gelezen dat de instroom ‘alarmerend’ is, dus het grootschalig beleggen zou een systeemrisico kunnen veroorzaken. Het onderzoek dat Lyxor publiceerde is daarom ook geen antwoord op de problematiek die Pictet aankaartte, maar wel een antwoord voor de lezer van de Telegraaf.

  Lees meer...
 • 27, November 2017Indexus

  Beleggingskoorts

  Het aantal particuliere beleggers stijgt fors’ kopten verschillende media in de afgelopen week. De markt vertoont grote gelijkenis met de beleggingsmarkt van eind jaren negentig. Herinnert u zich nog, de “internetzeepbel”?

  Inderdaad de groei zit er goed in. Uit het onderzoek van Kantar TNS blijkt dat er nu bijna 1,4 miljoen beleggers actief zijn in Nederland en dat dat in groei betekende van 14% over het afgelopen jaar. Logisch, immers de rente staat extreem laag, de crisis is voorbij, de bedrijfsresultaten zijn per saldo goed en de stijgende lijn van de beurzen geeft goede moed.

  Lees meer...