Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Zomerhitte op de beurs

20 juni 2014

Zomerhitte op de beurs

Na de jaarcijfers en de dividenden in het voorjaar zou er minder te beleven zijn op de beurs en is het weer wachten tot het beleggingsseizoen in september begint. Maar er is juist heel veel te beleven op het moment; een kleine greep uit het nieuws van afgelopen weken: rentebesluit ECB, enorme overnames in de farmacie, stijgende olieprijs door onrust (lees burgeroorlogen Irak en Syrië), aankondiging emissies (o.a. NN, Euronext, IMCD), boetes van de VS voor Europese banken en natuurlijk de reguliere beursbeslommeringen als winstwaarschuwingen en de opmars van de dollar.

De gestaag stijgende beurs heeft de particuliere belegger een beetje in slaap gesust. “Het gaat eigenlijk wel ok.” is veel gehoord de laatste maanden. De beleggingen lekker laten lopen en de aandacht verleggen naar het WK, de Tour en de vakantie? Dat ging ook goed in ’97 en ’98; mooie campinghausses. Wederom zomerhitte op de beurs? De aandacht gaat nog steeds grotendeels uit naar de aandelenmarkt. Althans, dat blijkt uit een recente enquête van Morgan Stanley onder de verschillende banken en vermogensbeheerders, en dan met de nadruk op Europa.

Ideale opstelling
Maar wat is de ideale opstelling om in voetbaltermen te praten? Dit vraagstuk speelt met name bij de beleggers die zich niet heel grote risico’s kunnen permitteren. Het ouderwetse totaalbeleggen? Of de huidige aanpak van Van Gaal: een defensieve opstelling en af en toe een linie overslaan om de kans te grijpen? Met het totaalbeleggen kies je voor de ultieme spreiding. Niet slecht, want diversificatie is in de mode, maar wat win je er mee? Uit angst een grote positie in staatsobligaties, een deel aandelen, een deel grondstoffen waaronder goud en ook nog vastgoed en liquiditeiten? Vroeger een ijzersterke verdediging; nu wellicht je kop op het hakblok en wachten tot ie valt. Want wat als de rente echt gaat stijgen? Of iedereen door datzelfde deurtje naar buiten wil in de obligatiemarkt? Daar helpt dat stukje goud echt niet tegen.

De moderne voetbalcoach kiest wel voor de brede verdediging, maar niet in de vorm van een rendementsloze muur die kan omvallen. Nee, de verdediging anno 2014 bestaat misschien nog wel deels uit obligaties, maar wel van het soort dat rendeert, die ook mee kunnen spelen om het rendement. En die moet je niet de wei insturen en laten staan. Daar waar nodig moet ook gewisseld worden. En stel dat het niet lukt? Dan moet je de vent zijn die het roer durft om te gooien, misschien hier en daar je verlies nemen, en de tactiek aanpassen aan de nieuwe wetten.

En hoe scoor je? Scoren is inderdaad belangrijk; je pakt echter ook je punt door niet te verliezen. Dit doe je door goed je huiswerk te doen, een degelijk fundament te bouwen en te zorgen voor structureel onderhoud. En houd vooral niet vast aan oude wetten; nu een speler opstellen die vroeger goed was heeft weinig zin, daar win je niet mee.

Deze zomer hitte op de beurs? Speel alleen met de punt naar voren als de basis goed is!

Jochem Baalmann
Partner Indexus Groep

Voor: Beleggen.nl

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.