Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Nieuws

14 februari 2014-

Welke ETF is de beste keus?

Beleggers die zich op het gebied van de beleggingen laten adviseren door grootbanken zal het al opgevallen moeten zijn, de huisfondsen zijn weer volop terug van weggeweest. Dit heeft alles te maken met het verbod op distributievergoedingen van 1 januari jl.

Indexproducten
Want bij het wegvallen van de bestandsvergoedingen of kickbacks blijven de inkomsten uit de eigen producten ongeschonden. Natuurlijk wordt er meegegaan met de tijd en zijn dat bijvoorbeeld ook indexbeleggingsfondsen. Klinkt modern, maar wat is het nut daarvan voor de belegger? Op de beurs zijn immers al duizenden ETF’s verkrijgbaar.

Wat is de toegevoegde waarde van een volgend product? Puur klantenbinding en inkomsten! Als belegger heb je er geen voordelen, vaak alleen maar nadelen van. Want een enkele aanbieder kan vrijwel nooit met zoveel smaken komen ten opzichte van de vrije markt. Daarnaast worden er dan wel indexproducten geleverd, maar hoe goed wordt de betreffende index bijgehouden. Wanneer je eigen producten hebt blijft een objectieve beoordeling vanzelfsprekend uit. De markt van ETF’s is dermate volwassen dat alle smaken voorhanden zijn en met een zeer goede verhandelbaarheid. En voor veel indexen zijn er meerdere aanbieders die met elkaar vergeleken kunnen worden op de relevante criteria. Dat is in het belang van de belegger.

Grootbanken
Helaas zit het grootste deel van het belegde vermogen in Nederland nog steeds bij de zogenaamde grootbanken. Die promoten om verschillende redenen bij voorkeur hun eigen huisfondsen en inmiddels ook de eigen indexfondsen. De reden van deze eenzijdige advisering is gelegen in een combinatie van zorgplicht en verdienmodel. Verdienmodel omdat het structurele inkomsten zijn, ongeacht of u wel of niet actief wenst te zijn. Zorgplicht omdat er weinig specifieke risico’s zijn wanneer u de hele modelportefeuille van de bank opneemt.

Risico’s managen
Er wordt vaak verwacht dat de fondsmanager van een huisfonds actief inspeelt op de ontwikkelingen in de betreffende regio of sector zodat zij er zelf geen omkijken naar hebben. Maar wat is actief inspelen als de fondsmanager eigenlijk gewoon een globale kopie maakt van de te volgen markt? De fondsmanager van een huisfonds gericht op Nederland zal immers nooit afscheid nemen van de hele positie Shell wanneer hij daar mindere verwachtingen van heeft. Want stel dat het toch niet uitkomt. Dan loopt hij ten opzichte van de benchmark achter de feiten aan en dat zou rampzalig zijn. Meeveren met de hele meute is het beste; als het naar beneden gaat is gedeelde smart toch echt halve smart. Een tracker is in veel gevallen de betere oplossing.

Meedenken
Het grootste nadeel van standaard modelportefeuilles bij banken is dat de bank niet meedenkt met u en de markt. Gedreven door de zorgplicht en het verdienmodel is het ondernemerschap in beleggingsportefeuilles ver te zoeken. Liquide gaan is er in principe niet bij, omdat liquide gaan betekent dat de inkomsten sterk verminderen, er kan immers geen beheervergoeding meer worden berekend.

Welke ETF is de beste keus?
Een ogenschijnlijk positieve ontwikkeling is dat de ABN, als eerste Nederlandse grootbank, met eigen ETF’s op de markt is gekomen. Het betreffen ETF’s op de AEX en de EuroStoxX50. Positief omdat dat aangeeft dat ETF’s toch echt een toegevoegde waarde hebben voor de belegger en dat dat na meer dan 14 jaar ook door de ABN erkend wordt. Ogenschijnlijk omdat dat toch echt een “eigen” product betekent naast de circa 20 andere ETF’s op de EuroStoxX50 en de 3 ETF’s op de AEX. Welke ETF is dan de beste keus? Wij weten nu al wat de ABN gaat adviseren.

Zoek de juiste ETF in onze database.

Terug
 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.