Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Wat gebeurt als rente naar 3% gaat?

08 januari 2013

Wat gebeurt als rente naar 3% gaat?

Boute uitspraken van de beleggingsstrateeg van de ABN Amro, Ben Steinbach die een renteniveau van 3% voorziet aan het eind van 2013. Hij heeft het hier over de 10 jarige Nederlandse staatslening.

Maar wat heeft dit voor gevolgen voor Uw portefeuille. Het makkelijkste is om te kijken welke duration (gewogen gemiddelde van de looptijden) Uw portefeuille heeft. Hiermee kan men eenvoudig weg zeggen wat de rentegevoeligheid is. Immers wanneer de rente stijgt daalt de waarde van de obligatie.

Een obligatie lening met een looptijd van precies 10 jaar heeft een duration van 9.01 en vertelt me dus dat de koersen 9,01% zullen zakken bij 1% rentestijging. Voor een 5 jarige lening is de duration 4.64 en zaken de koersen dus maar 4,64%, en voor een 3 jarige lening is de duration even onder de 3.

Nemen we weer de 10 jarige er bij dan zakt de koers dus met 12% wanneer de rente inderdaad naar de 3% gaat (3-1,70)X9.01. Dit is allemaal bij benadering en theoretisch maar geeft wel aan welke kant het op gaat. Wat is nu wijsheid, nu een ding is zeker je moet niet met lange leningen blijven zitten en de rente gevoeligheid van de portefeuille verlagen door het kopen van kortere looptijden.

Je kan ook gewoon blijven zitten als je niet in zo’n scenario gelooft van oplopende inflatie en het onder de mat schuiven van grote tekorten. Er is inderdaad genoeg geld in omloop maar die blijven in het financiële systeem hangen (lees banken) en komt niet in omloop. Er hoeft maar weinig te gebeuren en we zijn weer bij af en zakt de rente weer naar een crisis niveau.

Moet er wel bij gezegd worden dat de rente altijd sneller stijgt dan daalt dit komt door het sentiment maar of de 3% dit jaar gehaald wordt is nog de vraag, op de hele korte termijn gaat de rente nog even terug naar 1,5% door technische redenen en dan een langzame stijging naar structureel hogere niveaus. Zaak om de vinger aan de pols te houden

Prettige dag.

Frank Schaeffers (1956) heeft ruim 30 jaar internationale ervaring als trader en vermogensbeheerder in obligatiebeleggingen. Frank is werkzaam op de obligatieafdeling van Indexus.

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.