Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Van Ledencertificaten naar Rabobank Certificaten

03 december 2013

Van Ledencertificaten naar Rabobank Certificaten

In de reeks over de Rabobank Ledencertificaten nu een geheel nieuw epistel. Zoals het FD het vandaag opschrijft: ‘Rabobank neemt afscheid van een belangrijke pijler onder zijn coöperatieve model. Vanaf volgend jaar kunnen ook externe beleggers deelnemen in het eigen vermogen van de bank’.

In september 2012 schreven wij de column ‘Ledencertificaten Rabobank onder vuur’, in mei van dit jaar ‘Rabobank Ledencertificaten verder in de knel’ en in september ‘Rabobank Ledencertificaten afbouwen’. Daarmee kwam steeds naar voren dat het rendement ten opzichte van het risico te laag was en de verhandelbaarheid, dus de mogelijkheid tot het beheersen van het risico, onder de maat.

Beursnotering
De ledencertificaten zijn altijd verhandeld geweest via een interne markt waarbij de prijs tot stand kwam via een interne markt. Vanaf 2014 komt daar dus een eind aan; gelukkig een stap in de goede richting. Het prettige van een beursnotering is dat je veel meer informatie hebt over de handel en wandel van in dit geval een bank en een beleggingsinstrument. Een goede belegger doet in eerste instantie uitgebreid onderzoek naar de mogelijke risico’s van een belegging en kijkt vervolgens naar het rendement, oftewel risicomanagement.

Rente flink omhoog
De vergoeding op de certificaten zal in een klap van een minimale rente van 5,2% naar 6,5% gaan. Dat geeft toch te denken voor de huidige trouwe leden die zijn blijven zitten of er recent uit zijn gegaan. Blijkbaar is een hogere vergoeding gangbaar voor dergelijke instrumenten. Geïnteresseerde institutionele beleggers eisen dus een hogere minimale vergoeding. Het aloude credo: Hoe hoger het risico hoe hoger de rente.

Institutionele beleggers
De verwachting is dat aanstaande woensdag, 4 december, er 40 miljoen stukken worden aangeboden ter waarde van € 1 miljard. Via Bloomberg vernemen wij vanochtend dat er in november door institutionele beleggers al een miljard is ingekocht.

Trouwe leden
Dat idee van die trouwe leden is sowieso een ding uit het verleden merken wij. Cliënten van de Rabobank kunnen vaak nog flink wat positieve punten aandragen over de Rabobank wanneer dit in gesprekken aan bod komt. Echter, zaken als voldoende aandacht, meedenkend vermogen, service, bereikbaarheid, expertise, goede combinatie van risico tot rendement zitten nog wel in het hoofd van de allertrouwste leden. De laatste jaren neemt de onvrede echter flink toe en trekken steeds meer cliënten de stoute schoenen aan en kijken om zich heen.

Nu kopen?
Een rentevergoeding van minimaal 6,5% is natuurlijk mooi, dat staat buiten kijf. Een koopadvies kunnen wij echter nog niet geven, omdat wij eerst willen zien hoe een en ander zich ontwikkelt. Tegen welke koers kan gekocht worden? Is de beursnotering dusdanig dat er een stabiele handel op gang komt waarbij er duidelijke bied- en laatprijzen op de borden komen? Tot op heden wordt de koers door de Rabobank zelf ondersteund, hoe ontwikkelt zich dat verder? Kortom, genoeg punten van aandacht. Wij houden het scherp in de gaten.

Jochem Baalmann
Partner Indexus Groep
Voor: RtlZ.nl

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.