Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Tip voor de ‘luie belegger’

13 February 2017

Tip voor de ‘luie belegger’

Er gaat geen dag voorbij dat een belegger zegt dat hij in “de index” belegt. Welke? De belegger heeft het dan meestal over óf de AEX óf de wereldindex. “De index” bestaat natuurlijk niet echt, immers, de indexbelegger heeft de keus uit duizenden indexen; en daar weer een berg varianten op, zoals ook de meeste beleggingsfondsen die ook grofweg een index volgen.

Maar is dat dan niet een juiste beslissing om in “de index” te beleggen? Bij beleggen is er eigenlijk geen goed of fout. Uiteindelijk is timing alles, maar de langere termijnbelegger doet er goed aan om een stuk spreiding in zijn portefeuille op te nemen en daar voldoet de wereldindex zeker aan. Of toch niet? We noemen de wereldindex vaak de index voor de luie belegger. De belegger die in één transactie een brede spreiding wenst en klaar is Kees. De belegger kan lekker slapen want natuurlijk brengt beleggen risico’s met zich mee, maar een wereldwijde spreiding voelt goed.

De meest gebruikte of gevolgde index voor deze wereldwijde exposure is de MSCI-World. Een index waarin circa 1600 verschillende aandelen zijn opgenomen en dan zogenaamd kapitaal gewogen. Kapitaal gewogen houdt simpelweg in dat de aandelen van de grootste bedrijven het zwaarte meetellen. De spreiding over het aantal aandelen blijft staan, maar door deze kapitaal gewogen samenstelling krijg je automatisch dat de Amerikaanse aandelen voor ongeveer 60% meetellen. Dat heeft afgelopen jaren zeker geen windeieren gelegd. De Amerikaanse aandelen deden het uitstekend en de dollar is sterk gestegen.

Maar nu is het 2017 en we moeten vooruit. President Trump heeft mooie plannen, dat zou de Amerikaanse economie een boost moeten geven, maar wat gaan de aandelenkoersen doen en wat doet de dollar? De dollar is bijvoorbeeld in de periode 2000 tot 2010 met circa 40% gedaald en dat in een periode dat de Dow Jones met 10% daalde. Dat betekent toch een halvering van je vermogen vanuit de euro gezien. Dat zou maar 60% van je totale belegging zijn?

Uiteindelijk beleggen we niet in een president of een economie, maar in aandelen van bedrijven. Wellicht is het verstandig om de “luie belegger” wakker te schudden en erop te wijzen dat een indexbelegging gebaseerd is op een set spelregels en dat de onderliggende waarden makkelijk te vinden zijn. De belegger kan dan de afweging maken welk risico hij wenst te lopen met de dollars en de Amerikaanse aandelen. Voor 60% directe exposure in Amerika of wellicht wat meer spreiding zoeken door in plaats van ‘de wereld’ te kiezen voor meer regio- of landen indexen.

Wanneer je bijvoorbeeld uitgaat van een meer zijwaartse beweging van de dollar voor de komende tijd in combinatie met een sterke groei van de Emerging Markets zou een positie in de zo’n index geen slecht idee zijn. De Emerging Markets komen nauwelijks tot niet voor in de MSCI-World. China zal in de toekomst wellicht zwaarder opgenomen worden in de MSCI-World; maar op dit moment zijn de Chinese bedrijven nog ver te zoeken. Overigens zijn er veel meer wereldindexen, allemaal met een eigen opbouw; dus ook wereldindexen met een mindere weging van Amerika en meer exposure naar de Emerging Markets. Een kijkje onder de motorkap kan derhalve geen kwaad.

En wat nou als je met “de index” de AEX bedoelt? Laten we het er dan op houden dat je qua beurskoersen in ieder geval geen valutarisico hebt ; de plannen van Rutte niet echt van wezenlijk belang zijn en de spreiding ver te zoeken is. Immers de top 5 (van 25) heeft een weging van 55%!

Tjerk Smelt

* Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.