Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Tijd voor Emerging Market Debt?

20 januari 2014

Tijd voor Emerging Market Debt?

De rente is nog immer laag en de speurtocht naar direct rendement gaat dus door. De Tapering schijnt niet heel veel invloed te hebben en algemeen wordt aangenomen dat de rente wel gestaag oploopt, maar zeker niet in een sneltreinvaart. Waar moet de cashflow dan vandaan komen?

High Yield-obligaties, Steepeners en dividendbeleggingen blijven in trek, maar wellicht is het ook een goed moment om in obligaties te stappen van de opkomende markten. Door de Tapering, de uitspraken van Bernanke van afgelopen mei en de valutaoorlog zijn deze obligaties zeer sterk in waarde gedaald, al dan niet in combinatie met de ontwaarding van de valuta. Is het nu klaar met het slechte nieuws of krijgen we in 2014 nog een verdere daling?

De Emerging Markets hebben een relatief hoge economische groei, lage schulden en grote valutareserves vergeleken met ontwikkelde landen. De vrees voor Tapering en afzwakkende uitzichten voor sommige landen leidden sinds het voorjaar 2013 tot achterblijvende resultaten, maar ook op sommige fronten tot een behoorlijke dip.

De wereldwijde markt voor obligaties uit opkomende landen is een enorm, maar een belangrijk aandachtspunt bij het beleggen in Emerging Market Debt is absoluut de liquiditeit. Onder andere door de afgenomen handel van banken voor eigen rekening. Vanzelfsprekend kunnen er marktomstandigheden zijn waarbij ‘korte ritjes’ gemaakt worden, maar deze categorie is meer bestemd voor de wat langere termijn. Met name de bovengemiddelde cashflow maakt rendement.

Op basis van de historische waardering en in verhouding tot de kracht van de economieën zijn valuta van opkomende landen nu relatief goedkoop. Maar met name in Azië kiezen overheden er vaak voor om de munt goedkoop te houden om zo de export te stimuleren. Dat maakt het prijsverloop van deze valuta op de korte termijn onvoorspelbaar.

Tussen 2009 en begin 2013 kende de categorie een enorme instroom. Dat was voornamelijk te danken aan de zeer lage rentestanden in de ontwikkelde wereld. Het effectief rendement van Emerging Market Debt, dat nu op ongeveer 6,5 procent komt, was hierdoor relatief heel aantrekkelijk. Bovendien is het fundamentele verhaal achter deze belegging natuurlijk heel sterk. Opkomende landen hebben een relatief hoge economische groei, lage schulden en vaak ook grote valutareserves vergeleken met ontwikkelde landen. De vrees dat de Federal Reserve gaat taperen en afzwakkende uitzichten voor sommige landen hebben na het voorjaar 2013 een eind gemaakt aan de instroom en het rendement van Emerging Market Debt bleef in 2013 ver achter bij de 16 procent van het jaar daarvoor. De goede fundamentele vooruitzichten en de lage correlatie met andere beleggingen maken dit tot een goed instappunt voor de lange termijn.

Natuurlijk is dit een beleggingscategorie om sterk in de gaten te houden. Aandachtspunten: wat is de economische ontwikkeling in de Verenigde Staten; een snellere groei zou kunnen leiden tot een snellere afbouw van de steunmaatregelen. Daarnaast moet vanzelfsprekend in de gaten gehouden worden wat de economische ontwikkelingen zijn in de grootste economieën van de Emerging Markets. Bijvoorbeeld kan er (te hoge) inflatie ontstaan waardoor de rente verhoogd dient te worden. Als laatste gaat het er om welk risico men bereid is te nemen. Dat heeft te maken met de communicerende vaten. Met welk risico kan men geld verdienen in de ontwikkelde landen?

Emerging Market Debt – Tips*
De belegger op zoek naar rendement ontkomt niet aan een deeltje van het vastrentende gedeelte te beleggen in Emerging Market Debt. In de lijstjes met best presterende ETF’s staat de SPDR Barclays Emerging Markets Local Bond UCITS ETF (IE00B4613386) op dit moment op nummer 1. Vrijwel hetzelfde rendement wordt neergezet door de iShares Emerging Markets Local Government Bond UCITS ETF (IE00B5M4WH52). Inmiddels heeft ProShares de eerste Emerging Market Debt Short Term, maar die is in Europa nog niet tot de schappen doorgedrongen. Om valutarisico te voorkomen heeft iShares sinds vorige zomer ook een Eurohedged ETF, de iShares J. P. Morgan $ EM Bond EUR Hedged UCITS ETF (IE00B9M6RS56). De omvang van deze ETF (AUM) is echter nog beperkt en wellicht is het nu juist tijd voor een positie om in te spelen op het aantrekken van de lokale valuta.

De trackers zijn natuurlijk ook in onze database te vinden.

Tjerk Smelt
DSI Beleggingsadviseur & DSI Financieel Adviseur
voor: BeursGorilla.nl

*Let op: de waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven prognoses en/of verwachtingen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Cliënten en/of medewerkers van Indexus kunnen de besproken posities in portefeuille hebben.

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.