Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Tien miljard boete

30 mei 2014

Tien miljard boete

BNP Paribas, een van de grootste Franse banken, krijgt waarschijnlijk een boete opgelegd door het Amerikaanse ministerie van justitie van $10 miljard. Dit voor het schenden van de sancties die Amerika heeft opgelegd tegen onder meer Iran. Het is onderhand een lucratieve handel geworden voor de Amerikaanse overheid; aan allerlei boetes wordt ongeveer $50 miljard per jaar binnengehaald.

Vreemd is het wel. De ECB doet er alles aan om de Europese banken te voorzien van goedkoop geld om de economie te stimuleren, en dit geld verdwijnt vervolgens linea recta naar Amerika zonder dat de Europese Unie ook maar enig bezwaar maakt.

Kijk maar naar de 700 miljoen euro die de Rabobank aan Amerika moest betalen. Doet de Europese Unie hier niets aan of gaan die alleen over de krommingshoek van bananen? Ook de Europese Unie heeft sancties opgelegd met betrekking tot handel met bijvoorbeeld Iran; dus als er al een boete wordt opgelegd, moet er ook een deel naar de EU.

Dat er een boete zou komen was al duidelijk, maar waar die 10 miljard vandaan komt is nog niet duidelijk. De netto jaarwinst van BNP was 638 miljoen euro over 2013, dus doorgerekend zijn ze die de komende 10 jaar al kwijt aan de boete.

Frappant is wel dat internationaal de regels tegen bijvoorbeeld Iran waarschijnlijk worden versoepeld. Het is dus nog even snel cashen voor Amerika voordat er weer normaal handel gedreven kan worden met Iran. De koers van het aandeel BNP zakt met 5% vandaag dus de belegger betaalt er aan mee.

Ben wel benieuwd hoe het gaat met de bonus van de directie van deze bank; die kan dus voorlopig niet worden uitbetaald en uitbetaalde bonus moet nu worden teruggevorderd, de zogenaamde ‘claw back-regel’. Het zal wel zo zijn dat diegene die hier voor verantwoordelijk waren allang niet meer bij de bank werkzaam zijn.

Wanneer je wil bankieren in Amerika moet je dus wel alvast een zak geld meebrengen voor mogelijke boetes, terwijl er voor de Amerikaanse banken geen strobreed in de weg wordt gelegd om zaken te doen in Europa. Leuke taak voor de Europese bankenunie om hier wat aan te doen.

Frank Schaeffers
(1956) heeft ruim 30 jaar internationale ervaring als trader en vermogensbeheerder in obligatiebeleggingen. Frank is werkzaam op de obligatieafdeling van Indexus.

voor: DFT.nl

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.