Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Succesvol Indexbeleggen

04 februari 2019

Succesvol Indexbeleggen

De komende maanden staat er weer een nieuwe reeks presentaties over Indexbeleggen op het programma. Dit blijft een zeer dankbaar onderwerp. De meeste beleggers weten inmiddels dat indexbeleggen zeer veel voordelen kent als fundament in een beleggingsportefeuille en ook vaak een goed alternatief is voor bijvoorbeeld beleggingsfondsen.

Maar wat wordt er precies besproken tijdens deze presentaties en voor wie zijn de presentaties bedoeld?

Jochem Baalmann, één van de partners van Indexus, houdt al jaren presentaties. Naast de introductie van Indexus en Dexxi als Vermogensbeheerder en Beleggingsadviseur behandelt hij de theorie van Indexbeleggen.

Voor wie organiseert Indexus de presentaties?

“Vanzelfsprekend verwelkomen wij graag nieuwe relaties op onze presentaties; laten we daar eerlijk over zijn. Maar we willen wel wat bieden, de belegger komt niet alleen voor het kennismaken en de bitterbal. Onze presentaties gaan de laatste jaren over Indexbeleggen, daar willen veel beleggers graag meer van weten. Er wordt over dit onderwerp al veel geschreven en veel beheerders nemen indexbeleggen al mee in het beleid, maar toch is het voor veel particuliere beleggers nog relatief onontgonnen terrein. Dus is het zaak om bij het begin te beginnen. Niet direct de diepte in, gewoon de basisprincipes van indexbeleggen uitleggen en toelichten in hoeverre dit een plaats kan krijgen of eigenlijk moet krijgen in beleggingsportefeuilles.”

Je geeft aan ‘plaats kan krijgen’, waar beleggen jullie dan nog meer in?

“Indexbeleggen doen wij in principe in de vorm van ETF’s, dus beursgenoteerde indexbeleggingen. Dat zijn bouwstenen. Eigenlijk ideale bouwstenen waar we het fundament mee kunnen bouwen in een beleggingsportefeuille. Naast dat fundament kan vaak, met een kleiner gedeelte, actief worden ingespeeld op actualiteiten. Maar er zijn natuurlijk veel meer beleggingsinstrumenten dan ETF’s en daar waar nodig beleggen we daar graag in om de doelstellingen van onze cliënten te realiseren. Maar daar gaan de presentaties over Indexbeleggen niet over. ”

“Waar we overigens wel over vertellen tijdens de presentaties is wanneer ETF’s niet de goede keuze zijn. Wanneer het verstandiger kan zijn om te kiezen voor rechtstreekse beleggingen in bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Ook kunnen er redenen zijn om in beleggingsfondsen te beleggen, alhoewel dat in 99 van de 100 keer niet echt logisch is.”

Dan heb je verteld over de basis van Indexbeleggen, en dan?

“Dan moeten we natuurlijk wat meer de praktijk in. Theorie is leuk, maar beleggers willen ook concrete handvaten krijgen. Een van onze experts diept dan enkele actuele onderwerpen uit zoals de huidige lage rente, de Emerging Markets en de waardering van de Amerikaanse aandelen. Dan slaan we eigenlijk twee vliegen in een klap. Aan de ene kant vertellen we over de mogelijkheden die indexbeleggen biedt, aan de andere kant lichten we onze beleggingsfilosofie toe en hoe wij dat in de praktijk vertalen naar beleggingsbeslissingen. En wat alles concreter maakt is natuurlijk het tonen van een voorbeeldportefeuille.”

Waarom organiseren jullie de presentaties, wat is nou echt jullie doelstelling?

“Het is het leukste als iemand na afloop zegt dat hij het een sterk verhaal vond en graag met ons in zee gaat, wij hebben vanzelfsprekend een commercieel belang. Maar daar hebben we geen korte termijn gedachte bij. Wij willen dat iemand de deur uitloopt met een goed gevoel, dat er wat geleerd is over indexbeleggen, gewoon een eerlijk en goed onderbouwd verhaal, en natuurlijk dat we Indexus hebben neergezet als een degelijke en betrouwbare partner met verstand van zaken en als kenniscentrum als het gaat over indexbeleggen. Daar plukken wij op lange termijn de vruchten van.”

Jullie hebben ook wel eens gastsprekers?

“Ja, wij onderhouden contacten met alle reguliere aanbieders van ETF’s. Zij zijn eigenlijk lastig bereikbaar voor de belegger terwijl zij wel graag hun verhaal doen. Dan is de combinatie perfect. Tegelijkertijd toont het ook onze onafhankelijkheid, want wij organiseren deze presentaties niet met één aanbieder van ETF’s, maar nodigen alle aanbieders uit. Daarnaast zoeken wij ook regelmatig de combinatie met partners uit de financiële sector zoals financial planners.”

En tot slot. Wat wil je nog kwijt?

“iedereen die vrijblijvend wenst kennis te maken met Indexus is welkom. We organiseren de presentaties overal in het land, juist omdat we graag live in contact komen met onze doelgroep en juist omdat je daardoor interactie krijgt. Daardoor dragen wij niet alleen kennis over, maar leren deelnemers ook van elkaar. Dus geef je op of neem gewoon contact met ons op.”

Bekijk onze Agenda

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.