Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Stockpicking wordt Indexpicking

13 november 2012

Stockpicking wordt Indexpicking

Uit onderzoek van Accenture blijkt dat de meeste bedrijven, genoteerd aan de AEX, het slechter doen dan de buitenlandse concurrenten. Deze bedrijven hebben relatief meer last van de crisis omdat zij minder actief zijn in de opkomende markten. Accenture heeft de AEX-bedrijven vergeleken met 330 concurrenten over de hele wereld. In een periode van 7 jaar zijn de buitenlandse bedrijven gemiddeld 25% harder gegroeid. Uit het onderzoek blijkt wel dat de AEX-bedrijven de aanpassing naar de mondiale markt voor een deel gemist hebben. Vanzelfsprekend zitten er tussen de Nederlandse bedrijven ook uitzonderingen. ASML is een duidelijke marktleider met een groei van 16% per jaar sinds 2006.

AEX
Op zich niet een heel verrassend bericht. Want dit zien we ook direct terug in de koersperformance van de AEX-Index. Deze index doet het al jaren duidelijk minder dan heel veel indices wereldwijd. De mondiale markt is voor de belegger essentieel voor de rendementen van de toekomst. Eigenlijk is eind vorige eeuw de trend al ingezet dat de beleggingen eenvoudiger Europees kon gaan beleggen door de invoering van de Euro. Voorts is de afgelopen 10 jaar de wereld beleggingstechnisch veel kleiner geworden door de toetreding van de economische grootmachten zoals China, India en Brazilië.

En toch komen wij veel beleggers tegen die die slag gemist hebben en nog steeds vasthouden aan de Nederlandse bedrijven. Maar waarom? Vaak geven beleggers die wij spreken aan dat die bedrijven gewoon bekend zijn qua naam, en dat voelt prettig. Sommige beleggers geven ook aan dat ze alle vertrouwen hebben in de AEX, immers een goed gespreide mand aandelen. Dit wordt overigens niet aangehaald omdat er vertrouwen is in de groei van deze bedrijven, maar meer uit angst dat bedrijven kunnen omvallen. Angst voor directe valutaresultaten speelt ook een rol. En natuurlijk telt mee dat veel beleggers in Nederlandse aandelen op een duidelijk verlies staan en dat verlies niet durven te nemen.

Trackers
Deze beleggers doen er goed aan om zich in te lezen in de wereld van Trackers. Trackers vormen een uitstekend beleggingsinstrument om heel eenvoudig een wereldwijde beleggingsportefeuille op te bouwen. Binnen zo’n wereldwijde portefeuille zou de AEX ook een rol kunnen spelen, maar duidelijk is dat dat nu niet de beste optie is. Daar zit op dit moment immers de groei niet. Met de huidige Europese werkloosheid, de enorme tekorten in de PIIGS-landen en de euro-onzekerheid moeten we de groei elders zoeken.

Trackers zijn verhandelbaar als aandelen. Dus dit instrument kent niet de beperking van de beleggingsfondsen, die maar één keer per dag verhandeld worden. Alle smaken zijn zo’n beetje voorhanden, van zeer defensief tot zeer offensief. Het mooie is dat een heel groot deel gewoon verhandelbaar is via de Euronext, dus makkelijk te volgen en tegen dezelfde handelscondities als aandelen.

Beleggers kunnen zodoende beleggingsportefeuilles zorgvuldig opbouwen en onderhouden door een verdeling te maken over verschillende beleggingscategorieën en wereldmarkten en strategieën die passen bij de marktomstandigheid.

Duco Frie
Managing Partner

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.