Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Nieuws

09 maart 2015-

Snelste groei ETF’s ooit in 2015

Na een wat halfslachtige start van het jaar is in de maand februari de instroom in ETP’s (Exchange Traded Products, de verzamelnaam voor ETF’s en andere indexbeleggingen) weer sterk gegroeid. Dat blijkt uit de maandelijkse ETP Landscape van Blackrock.

Met een netto-instroom van 50 miljard dollar in februari beleefde de ETP-sector een van de beste maanden ooit. Het jaar 2015 is tot dusver daarmee het beste jaar sinds Blackrock met de metingen begon, met een netto-inflow van 62,3 miljard dollar.

Hoewel “overwogen aandelen” bij het gros van de vermogensbeheerders de standaardallocatie is op dit moment, is daar in de ETP-flows nog niet veel van te merken: aandelen-ETP’s laten gezonde inflows zien, maar blijven dit jaar ruim schter bij fixed income-ETP’s, die in de eerste twee maanden al 31,0 miljard dollar belegd vermogen bijschreven.

Andere opmerkelijke zaken:* Europese aandelen zijn populair. De instroom van 22,3 miljard dollar maakt het tot de snelst groeiende asset class in ETP’s in 2015.
*Amerikaanse aandelen noteren daarentegen een outflow van 14,5 miljard dollar in de eerste twee maanden van 2015.
*Aandelen emerging markets staan in de min voor het jaar, maar laten in februari wel een herstel zien ten opzichte van de maanden ervoor.
*Alle fixed income-categorieën zien netto-inflows in 2015, met glansrollen voor Investment Grade bedrijfsobligaties, staatsobligaties en High Yield. De laatste categorie boekte een recordinstroom in februari van 5,2 miljard dollar.

Top3De grootste aanbieder van ETP’s in de wereld is nog altijd iShares – eigendom van Blackrock, de opsteller van ETP Landscape – met ruim 1 biljoen dollar Assets Under Management (AUM) en een marktaandeel van 37%. Vanguard is de nummer twee op de ranglijst met 475 miljard dollar onder beheer. Daarmee passeert het State Street, dat met 469 miljard dollar nu plek drie inneemt. De Top-3 aanbieders neemt volgens het Blackrock-rapport wereldwijd bijna 70% van het belegd vermogen in ETP’s voor zijn rekening.

Bron: IEXProfs.nl

Terug
 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.