Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Risicoloos dividend

08 November 2017

Risicoloos dividend

Een jaar of drie geleden schreven wij een artikel over het ‘heilige huisje’ Shell. De strekking was eenvoudig: Shell heeft sinds mensenheugenis een goed dividend uitgekeerd en zal dat altijd blijven doen, dus ‘never sell Shell’ Dividend is sindsdien heilig gebleven voor de belegger of wellicht nog wel heiliger nu de rente toch nog lager kon in die drie jaar.

Drie jaar is meestal niet een periodiek voor een reünie; maar de reden van het aanhalen van dit onderwerp is het recent terugkeren van de koers van Shell op het niveau van destijds. Niets bijzonders, dat komt wel vaker voor bij aandelen, bij Shell is het toch anders. Het vertrouwen in Shell, de dividendtopper van Nederland, was absoluut aan het wankelen, maar is uiteindelijk nooit echt weggeweest. Met wat kunst en vliegwerk heeft het de dividenduitkeringen kunnen volhouden. Risicoloos dividend bestaat helaas niet!

In de tussentijd heeft dat wel betekend dat Royal Dutch Shell verwijderd is uit bepaalde beleggingsfondsen en indextrackers die als stelregel hebben dat het dividend uitgekeerd dient te worden uit de winst en niet een koekje van eigen deeg zou moeten zijn. Shell had echter niet de winstcijfers om dat vol te houden, alhoewel ze nu weer op de weg terug zijn.

DraghiEen paar weken geleden kondigde Draghi aan de steunmaatregelen volgend jaar af te gaan bouwen. Dat heeft in eerste instantie niet direct geleid tot een rentestijging, maar dat die stijging er op een gegeven moment aankomt lijkt onvermijdelijk. In dit scenario, bij de huidige lage rente en de stijging naar de toekomst toe, is een belegging in vastrentende waarden niet aanlokkelijk en is dividend favoriet.

De belegger die gek is op dit dividend is vaak ook de belegger die een cashflow wenst vanuit de beleggingen. Specifieke risico’s zouden daarom gemeden moeten worden. Natuurlijk is 7% dividend fantastisch, maar er is altijd een risico dat het dividendbeleid niet volgehouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een terugval van de olieprijs. Er is onder andere een scenario dat de Saudi’s de olieprijs nu hooghouden om Aramco volgend jaar tegen de hoogste koers naar de beurs te kunnen brengen. Wat dus als de beursgang geweest is? Een hoog dividend zonder een hoger risico bestaat niet.

AlternatievenZoals gesteld is er een groot aantal beleggingsfondsen en indextrackers dat zich focust op dividend. Natuurlijk zal een mandje van aandelen niet snel een dividendrendement kennen dat op dit moment het percentage van Shell kan benaderen. Maar de optelsom van dit jaar, een jaar dat de Shell belegger dik tevreden stelt, is dat de combinatie koerswinst en dividend hoger uitpakt of in ieder geval nagenoeg gelijk is aan Shell. Een automatische cashflow is makkelijk, maar sinds de invoering van het boxenstelsel ook minder belangrijk geworden.

Denk bijvoorbeeld aan de SPDR Euro Dividend Aristocraten (IE00B5M1WJ87). Met een dergelijke indextracker (ETF) heb je direct een spreiding over 40 aandelen die de afgelopen 10 jaar het dividend een gelijk of stijgend dividendpercentage hebben gekend. Royal Dutch Shell heeft geen hoofdnotering in Euro’s dus zou niet tot deze selectie kunnen doordringen, maar het selectiecriterium consistent dividend wordt ook niet behaald.

Een hoger totaalrendement, maar wellicht ook met iets meer risico wordt dit jaar tot op heden behaald met een belegging in iShares Euro Dividend (IE00B0M62S72). Deze ETF volgt een index van 30 bedrijven met een hoge dividenduitkering.

En moet er dan gefocust worden op de eurozone? Welnee, dergelijke gespreide beleggingen, zijn er in alle soorten en maten. Europa, de Verenigde Staten, Emerging Markets of de hele wereld tegelijkertijd. Het kan allemaal. Om nou alles tegelijkertijd te kopen lijkt een slecht advies, maar dat is stof voor een ander verhaal. Want ook bij dividendbeleggen is het niet een kwestie van kopen en in de kast leggen. Hou rekening met onder andere de renteontwikkeling, spreiding over valuta en sectoren en de kwaliteit van het dividend. Met de kwaliteit wordt bedoeld hoe consistent het dividend is, wat de kans of het risico is dat het naar de toekomst toe uitgekeerd blijft worden.

Never sell ShellNatuurlijk zijn er altijd ‘pareltjes’ op de beurs met prachtige directe rendementen. Naast Shell kan je denken aan BP, Rabo certificaten, andere perpetuele leningen en vastgoedfondsen. Opgeteld beleggingen met een specifiek verhaal en een bepaald risico. Zolang het goed gaat ‘Never sell Shell’, maar het is het overwegen waard om alternatieven tegen het licht te houden

Tjerk Smelt

Column DFT.nl

* Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.