Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Rente vooruitzicht 2014

29 november 2013

Rente vooruitzicht 2014

Het is eigenlijk heel eenvoudig , de economie groeit net wel of net niet in 2014 en de ECB handhaaft de ruim geld politiek tot in 2015. Dit betekent dat de korte rente zeer laag zal blijven en de 10-jarige rente in de pas blijft lopen, het wordt weer een lauw jaar voor de obligatiebelegger. Zolang de banken niet bereid zijn om hun risicomijdende houding te laten varen komt de enorme hoeveelheid geld die er momenteel in omloop is niet in de economie en kan je de groei wel vergeten. Inflatie blijft ook laag en zal niet of nauwelijks boven de 1% uitkomen. Schatting voor de 5- en 10- jarige rente op Nederlandse staatsleningen is dus ergens tussen respectievelijk 0.8% tot 1.15% en 1.75% tot 2.25% in 2014.

Daar kan je als belegger niet van leven dus er moet meer risico genomen worden om nog wat aan rendement binnen te slepen. Het zal dus weer een jaar worden waarin de achtergestelde en steepener leningen het goed zullen doen. Maar ook daar staan de rendementen al fors onder druk dus het wordt nog een hele toer om 4% of meer te halen. De vraag is of je dit risico wel wilt lopen, want je spreekt hier wel over de kwaliteit BBB en BB, het is allemaal risicokapitaal. Ik zou eerder naar rendement op aandelen kijken, voor het risico hoef je het niet te laten.

Ik heb eens naar de obligatiefunds gekeken maar daar is het helemaal kommer en kwel, buiten dat je meestal geen coupon betaald krijgt zijn die ook nog eens zo’n 3% gezakt over het jaar en dit gaat natuurlijk niet verbeteren in 2014. Een uitzondering is Robeco financial institution bonds die laat een mooie 7.37% plus zien over het jaar, maar dit fund zit dan ook vol met risico kapitaal en ben benieuwd of ze dit volgend jaar vol kunnen houden, ik denk het niet. Verlengen van de portefeuille heeft weinig zin, je gaat van 1.5 % naar 2,5% maar je zit er wel 5 jaar langer aan vast en dat is geen beloning voor het extra risico. Wellicht is er nog wat te verdienen in de zuidelijke landen want de commotie neemt duidelijk af, de houding dat we er maar mee moeten leren leven schijnt ook in Brussel op gang te komen, maar ook hier niets voor niets. Toch zijn er nog wel wat obligaties die de moeite waard zijn, vraag het aan uw adviseur als die überhaupt nog individuele obligaties mag adviseren. Banken lopen hand in hand met de belastingreclame “leuker kunnen ze het niet maken”.

Frank Schaeffers
(1956) heeft ruim 30 jaar internationale ervaring als trader en vermogensbeheerder in obligatiebeleggingen. Frank is werkzaam op de obligatieafdeling van Indexus.

voor: DFT.nl

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.