Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Rabobank weer onder vuur

04 juni 2014

Rabobank weer onder vuur

De  Rabobank ligt weer onder vuur vanwege hun betrokkenheid bij de Libor zaak . Dit keer willen professionele claimjagers de Rabobank maar liefst 7 miljard afhandig maken! Zij willen vermeende schede claimen in renteswaptransacties, die in de afgelopen jaren zijn afgesloten met Rabobankklanten.

Ik vind het knap dat er al een bedrag op tafel ligt, want ik denk toch niet dat de Rabobank openheid van zaken geeft omtrent dit soort transacties. Proberen kun je het natuurlijk altijd, maar gelukkig is Nederland niet zo claimgevoelig als Amerika. De Rabobank heeft de Amerikaanse overheid betaald omdat ze er graag zaken blijven doen, maar deze claim betalen is een heel ander verhaal. Je kan er vanuit gaan dat deze claim een zachte dood tegemoet gaat,want het lijkt me ondoenlijk om iedere zaak an sich voor de rechter te brengen aangezien geen enkele transactie hetzelfde is. Dit zou jaren duren en in de meeste gevallen zouden de kosten niet opwegen tegen de zogenaamde verliezen. Het is absoluut  storend dat dit tendentieuze verhaal weer op de voorpagina’s staat. Als je eenmaal in de hoek zit waar de klappen vallen kan je dit verwachten.

Het wordt spannend morgen, de ECB komt met een verwachte renteaanpassing . Inflatie is volgens de ECB te laag, om dit probleem aan te pakken verruimt de ECB de markt met een lagere rente. Maar de vraag die spannender is, is of de ECB ook  rentepapier in de markt gaat kopen en dan wel hoeveel? Met andere woorden: een QE programma net zoals Amerika heeft. Er wordt gesproken over een bedrag van 350 miljard aan waardepapier wat mogelijk uit de markt wordt gekocht. Dit geld wat in de markt komt werkt inflatie verhogend op het moment dat de banken het ook daadwerkelijk uitzetten. Want stallen bij de ECB gaat vermoedelijk geld kosten; nu krijg je er niets voor maar het gaat straks waarschijnlijk 0,1% kosten. Al deze maatregelen moeten ook de euro naar beneden drukken zodat de concurrentiepositie van de EU sterker wordt. Het gevaar is echter dat de ECB het overdrijft  en dat de inflatie te snel oploopt .

Renteniveaus zullen het komend jaar niet veel veranderen, bedrijfsleningen blijven erg duur. Wel zit er  nog waarde in achtergesteld papier. Dit heeft, door de hogere coupon, niet direct last van een matige rentestijging.

Frank Schaeffers
(1956) heeft ruim 30 jaar internationale ervaring als trader en vermogensbeheerder in obligatiebeleggingen. Frank is werkzaam op de obligatieafdeling van Indexus.

voor: DFT.nl

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.