Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Nieuws

 • 29, mei 2019

  Grote herweging: China en Saoedi-Arabië

  De beurzen van China en Saoedi-Arabië zetten dinsdag een nieuwe stap richting een volwaardige positie op het wereldtoneel. Beide aandelenmarkten krijgen een grotere rol in de kolossale vernieuwing van de Emerging Markets-index van indexbouwer MSCI, een evenement dat dinsdag tot grote portefeuilleverschuivingen zal leiden.

  De promotie komt op een moment dat de handelsoorlog aandelen uit opkomende markten impopulair heeft gemaakt. De lokale aandelen op de beurs van Shanghai zijn sinds halverwege april ruim 12% minder waard geworden, en de bredere opkomende markten index is in diezelfde periode met 10% gedaald.

  Toch zijn beleggers enthousiast over de ontwikkeling van met name de Chinese beurs, waar buitenlandse beleggers lange tijd buiten de deur zijn gehouden. ‘We staan aan het begin van een enorme verandering’, zegt beleggingsstrateeg Alan Ayres van vermogensbeheerder Schroders. ‘Nu Chinese aandelen een betekenisvolle rol krijgen, ontstaan er allerlei beleggingskansen.’

  $1900 mrd

  De veranderingen worden ingegeven door de herweging van MSCI’s Emerging Markets Index. Die index wordt door veel beleggers gebruikt om de prestaties van hun beleggingen in opkomende landen aan af te meten. Daarnaast is er $1900 mrd belegd in passieve fondsen die de bewegingen van de index klakkeloos kopiëren.

  De aanpassing van de MSCI Emerging Markets is dit keer omvangrijker dan in andere jaren. In drie stappen wordt maar liefst 5,8% van de index ververst. De drie grootste nieuwkomers komen uit Saoedi-Arabië: chemiebedrijf Sabic, Saudi Telecom Company en de Al Rahji-bank.

  Het aantal Chinese debutanten is beperkt. Dat het land toch een beduidend zwaardere weging krijgt, komt doordat de aandelen momenteel maar voor 5% van hun beurswaarde meetellen. Die beperking wordt versoepeld, tot ze in november voor 20% meetellen.

  Chinese A-aandelen, bedrijven die op de beurzen van Shanghai en Shenzhen staan genoteerd, spelen sinds vorig jaar een minimale rol in die index. Dinsdag gaat hun gewicht van 0,7% naar 1,5%, en in de loop van het jaar wordt de weging in twee stappen opgehoogd naar 3,3%. Saoedi-Arabië krijgt voor het eerst de status van ‘opkomende markt’ en debuteert met een weging van 1,4%. In de zomer wordt dat verhoogd tot 2,7%. Ook de beurs van Argentinië wordt voor het eerst in de index opgenomen, maar heeft een miniem gewicht van nog geen 0,3%.

  Dit zal dinsdag in principe leiden tot de instroom van vele miljarden aan passief belegd vermogen in de nieuwe aandelen uit China en Saoedi-Arabië. ‘Aan het einde van de handelsdag wordt de portefeuille normaal gesproken in lijn gebracht met hoe de index de volgende dag van start zal gaan’, legt Philippe Roset van etf-aanbieder State Street uit. ‘Idealiter gebeurt dat op de slotveiling, maar we maken altijd een analyse om te zien of we dan de koersen niet te veel in beweging zetten.’

  Voorsorteren

  In theorie leidt de komst van zoveel belegd vermogen tot hogere koersen, maar in de praktijk blijken de beurzen vaak al aardig voorgesorteerd te hebben op de komst van het passieve geld. Toen de aandelen uit Dubai en Abu Dhabi in 2014 in de index kwamen, viel de herweging samen met de piek in de markt. Beleggers hadden aandelen gekocht in de aanloop naar de promotie, wat tot stijgende beurzen had geleid, en grepen de daadwerkelijke gebeurtenis aan om winst te nemen.

  Dit keer is eenzelfde effect zichtbaar in Saoedi-Arabië, waar de Tadawul-index flink gestegen is sinds MSCI de promotie heeft aangekondigd. Daardoor zijn ook de waarderingen opgelopen, waardoor de beurs behoorlijk duur is geworden. De nieuwe geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten hebben de koersen wel weer iets gedrukt.

  Meer volwassen

  ‘Dit soort oplevingen in de aanloop naar een herweging verliest vaak ook weer snel aan kracht’, zegt Ayres van Schroders. ‘In dat soort spelletjes zijn wij niet geïnteresseerd. De belangrijkere ontwikkeling is dat de lokale Chinese markten beter toegankelijk worden. Nu is 80% of 90% van de handelsomzet er nog van particulieren afkomstig, en die zijn gevoelig voor momentum en volatiliteit. De komst van institutionele beleggers uit het buitenland, plus het ontstaan van een binnenlandse industrie die spaargeld belegt, maakt dat fundamentele analyse er een grotere rol gaat spelen. Het zal nog lang duren, maar op de lange termijn wordt de markt volwassen.’

  Ook Lodewijk van der Kroft van vermogensbeheerder Comgest noemt het tempo waarin China een grotere rol in de index krijgt ‘een big deal’. ‘Ze komen van een laag niveau, maar het gaat sneller dan wat de markt had verwacht.’

  Kritiek

  Dat leidt ook tot kritiek. Chinese aandelen werden lang buiten de index gehouden omdat de markttoegang van buitenlandse beleggers slecht was en Chinese bedrijven aan de lopende band de handel in hun aandelen stillegden. Dat is minder geworden, maar de governance is nog niet vlekkeloos.

  ‘Ik denk dat het goed is dat beleggers zich realiseren dat China een ander type markt is’, aldus Roset van State Street. ‘Het is een echte opkomende markt, dus er zitten risico’s aan. Maar het is een grote markt, die op de lange termijn duidelijke voordelen op het gebied van diversificatie biedt.’

  Bron: FD.nl

   

  Lees meer...

 • 17, april 2019

  ‘Niet één Nederlands aandelenfonds verslaat de index’

  ‘Niet één Nederlands aandelenfonds verslaat de index’

  Niet één actief beheerd Nederlands aandelenfonds heeft in 2018 de S&P Netherlands BMI verslagen. Over een periode van tien jaar lukte het in 7 procent van de gevallen om te index voor te blijven. Dat blijkt uit een analyse van S&P Dow Jones Indices.

  Actieve fondsen die beleggen in Nederlandse aandelen hebben in één jaar tijd gemiddeld een gewogen rendement behaald dat 5,1 procent lager is dan dat van de S&P Netherlands BMI, aldus de analyse. Over tien jaar tijd is dat een geannualiseerd rendement van 3,7 procent beneden de benchmark.

  Buiten Nederland: zelfde laken een pak

  Ook buiten Nederland heeft een groot deel van de actieve fondsen in Europa vorig jaar slechter gepresteerd dan hun benchmark, zo blijkt uit de analyse, hoewel ook de indices zelf verliezen leden: De S&P Europe 350 daalde met bijna 10 procent in 2018.

  Van de actief beheerde Europese aandelenfondsen behaalde 86 procent een underperformance ten opzichte van deze benchmark. Bezien over een periode van vijf en tien jaar gaat het in 80 en 87 procent van de gevallen om een underperformance.

  Amerikaanse aandelenfondsen in euro’s hebben in 83 procent van de gevallen slechter gepresteerd dan de benchmark. Die hoeveelheid stijgt bovendien naar respectievelijk 96 procent en 98 procent als gekeken wordt naar een periode van vijf en tien jaar.

  Onderzoek van Lyxor

  Volgens zojuist gepubliceerd onderzoek van Lyxor onder 7000 actief beheerde UCITS-fondsen slaagde niet meer dan een kwart van de Europese fondsmanagers er in 2018 in de benchmark te verslaan, na aftrek van kosten.

  Niet meer dan 24 procent van de actief beheerde fondsen wist vorig jaar de benchmark te verslaan. In 2017 was dat nog meer dan 50 procent. Volgens Lyxor, dat zelf alleen passief beheerde fondsen (ETFs) verkoopt, waren de ondermaatse prestaties het gevolg van ‘politieke economische onzekerheid’ en van het onvoorspelbare monetair beleid van centrale banken.

  Bron: Fondsnieuws.nl

  Lees meer...

 • 15, januari 2019

  eBook: ETF Theorie & Praktijk

  ETF Theorie & Praktijk

  Als er één wijze van beleggen in ongekend hoog tempo is omarmd, dan is het wel indexbeleggen. Indexbeleggen is met name bekend bij particuliere beleggers in de vorm van ETF’s (Trackers). Sinds de introductie van de eerste ETF in 1993 is de markt toegenomen tot een omvang van circa 3.000 miljard dollar. En deze groei zal de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid voortzetten, want de toegevoegde waarde is overduidelijk en wordt steeds bekender bij de belegger.

  Het eBook combineert theoretische kennis met een praktisch inzicht bij het beleggen in ETF’s (Trackers). Indexbeleggen is eenvoudig en kent vele voordelen. Maar wat komt erbij kijken? En welke kennis is er nodig om indexbeleggen tot een succes te maken? Na het lezen van het eBook “ETF’s Theorie & Praktijk” bent u een grote stap verder. U kunt door middel van onderstaand link het eBook aanvragen. Wij bieden u dit eBook geheel vrijblijvend en kosteloos aan.

  Vraag het gratis eBook nu aan

  Lees meer...

 • 01, juni 2018

  Chinese vasteland in MSCI

  Chinese vasteland in MSCI

  Aandelen van het Chinese vasteland, zogeheten A-shares, zijn sinds vandaag opgenomen in de indices van MSCI. Circa 234 Chinese bedrijven zijn toegevoegd aan meerdere indices. In september volgen nog meer bedrijven, waardoor het Chinese vasteland voor 0,8 procent meeweegt in de MSCI Emerging Markets Index. De totale weging van China in deze index neemt toe tot 31,3 procent.

   
  In totaal worden 3.500 Chinese bedrijven tot de A-shares gerekend, goed voor een totale marktkapitalisatie van 8.500 miljard Amerikaanse dollar. Het totale aandeel A-shares in de MSCI Emerging Markets kan op termijn oplopen naar 16,2 procent.

  Lees meer...

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.