Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Sterke opmars ETF’s

Ga terug naar Indexbeleggen

 

Actief beheerde fondsen blijven structureel achter

De omvangrijke verliezen die menig belegger tijdens de kredietcrisis heeft opgelopen, hebben het geloof in actief beheer sterk aan het wankelen gebracht. Immers, de toegevoegde waarde van fondsmanagers zou juist bij dalende koersen duidelijk dienen te zijn. Helaas zijn de meesten van hen niet in staat gebleken om zich aan de negatieve ontwikkelingen van de financiële markten te onttrekken. Sterker nog, vele fondsen presteerden slechter dan de benchmark.

Eerste ETF Het was de structurele underperformance van actief beheerde beleggingsfondsen die in 1976 al de aanleiding gaf voor de introductie van een indexfonds. Daarna volgde een snelle groei. Indexbeleggen kreeg echter pas echt een impuls in 1993 met de introductie van de eerste ETF in de Verenigde Staten door State Street Global Advisors. Deze zogeheten Standard & Poor’s depository receipt (‘spider’) heeft de S&P 500 als onderliggende index. Na de introductie van deze spider kwam Morgan Stanley enkele jaren later, in samenwerking met Barclays Global Investors, met de World Equity Benchmark Shares, kortweg WEBS. Deze Tracker gaf beleggers de mogelijkheid om tegen lage kosten 17 MSCI landenindices te volgen. WEBS werd in 2000 door Barclays omgedoopt tot ‘iShares’ en vanaf dat moment vormt deze een belangrijke drijvende kracht achter de sterke groei van de industrie.

Uitgebreid aanbod, uitgebreide mogelijkheden Het aanbod aan ETF’s is inmiddels zo overweldigend dat beleggers een keur aan mogelijkheden tot hun beschikking hebben. Met ETF’s zijn al lang niet meer alleen grote aandelenindices één op één te volgen, maar ook beleggingscategorieën en markten als grondstoffen, vastgoed, hedge funds, private equity en een breed scala van opkomende landen. Veel ETF’s kennen een brede spreiding, andere volgen slechts een enkele sector, grondstof of valuta. Voor particuliere beleggers is dat een interessante ontwikkeling omdat ook zij nu relatief gemakkelijk toegang hebben tot de diepste hoeken van de financiële markten. Juist hier zijn diversificatievoordelen te behalen en liggen ook voor actieve beleggers kansen.

Hoewel ETF’s met name worden gebruikt voor aandelenbeleggingen, is ook de belangstelling voor obligatie-ETF’s de laatste jaren sterk toegenomen. Inmiddels zijn er onder meer obligaties van landen (met verschillende looptijden), bedrijven en opkomende markten. Daardoor kunnen beleggers met ETF’s ook een goed gespreide wereldwijde obligatieportefeuille samenstellen. Tot slot zijn er ook ETF’s op de markt die tegengesteld bewegen aan de onderliggende index en/of met een hefboom werken. Via deze producten kan men bijvoorbeeld inspelen op een verwachte daling van de onderliggende index .

 

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.