Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

De index maken en breken

15 May 2018

De index maken en breken

De afgelopen weken zijn de verschillende indexen omhoog getrokken door de olieaandelen. Trump trok de Iran-deal in en dat zorgde voor een piek in de olieprijs. Tegelijkertijd trekt de dollar aan wat een vat olie nog duurder maakt. Duidelijk is dat de koersvorming van de olieaandelen hand in hand gaat met politiek en dat kan alle kanten op springen. Alleen niet alle indexen profiteren evenveel van de stijgende olieprijs; de AEX staat op een plus van 4,75% (incl. dividend) terwijl de wereldindex het moet doen met 1,75% (incl. dividend).

De olieaandelen zijn over het algemeen zwaarwegers en dan kan het hard gaan. Een makkelijk voorbeeld is natuurlijk Royal Dutch Shell. Dit aandeel draagt voor een heel belangrijk deel bij aan de stijging van de AEX. Maar er zijn natuurlijk meer indexen met relatief veel olie: denk aan de Franse index (CAC) met het aandeel Total, denk aan de Engelse index met BP en de indexen voor heel Europa of de Eurozone. Daar tegenover staat bijvoorbeeld de DAX die deze energiesector eigenlijk helemaal niet kent. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de DAX, met tegenslagen op het gebied van de handelsoorlog, nog onder water staat voor dit jaar.

Tabel: Heatmap AEX vanaf 1 januari 2018, bijdrage koerswinst AEX door Shell linksboven

En buiten Europa? De Verenigde Staten kennen bedrijven als  Exxon, Chevron en Schlumberger. Ook deze aandelen hebben de laatste weken geprofiteerd van de opleving van de olieprijs, en per saldo staat de sector daar op een mooie plus. Echter, deze aandelen kennen, ondanks de gigantische beurswaarde, een relatief kleine weging ten opzichte van de technologieaandelen. Dit komt ook direct terug in de wereldindex. In de wereldindex (MSCI World) trekken de techaandelen de kar, de energieaandelen tellen voor slechts 6,5% mee.

DividendDe meeste beleggers nemen het aandeel Shell op vanwege het aantrekkelijke dividendrendement. Dat is zeker geen zekerheidje, maar bij de huidige lage rente en het herstel van de olieprijs zien beleggers het wel zitten. De koerssprong van afgelopen maand is prachtig, de langetermijngrafiek laat een ander beeld zien. Per saldo is er sinds het begin van deze eeuw verlies gemaakt op de koers.

Grafiek: koersontwikkeling RDSH vanaf 1 januari 2000 tot  11 mei 2018

Wat is het alternatief? Het structureel beleggen in olieaandelen lijkt passé. En wanneer het puur te doen is om de cashflow zou een breder gespreide indexbelegging in dividendaandelen verstandiger zijn om specifieke risico’s te mijden. Voor nu zijn de aandelen Shell een mooie bescherming tegen de stijgende prijzen aan de pomp, maar hoe lang nog?

Belangrijk is en blijft het inhoudelijk bestuderen van een index. Op internet is alles te vinden, van sectorverdeling tot de weging van individuele aandelen in de index en de bijdrage die deze aandelen leveren aan de stijging of daling van de betreffende index. Indexen met een zware overweging in bepaalde aandelen en/of sectoren kunnen zo een index maken, maar ook breken.

Tjerk Smelt

Column DFT.nl

* Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.