Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

China in de index?

15 juni 2015

China in de index?

De beurs van China was de laatste 12 maanden zeker een van de best presterende beurzen van de wereld. De vraag die dan direct volgt is de vraag over welke Chinese beurs dan gesproken wordt? Chinese aandelen worden op verschillende beurzen verhandeld. Van oudsher is de beurs van Hong Kong erg toegankelijk geweest voor het Westen (de zogenaamde Chinese H-shares) en kennen New York en Singapore een groeiend aantal noteringen in vooral de Chinese Tech- en Internetsector. Maar de beurs met het meeste volume is de handel in de zogenaamde A-Shares. Deze aandelen worden verhandeld op de beurzen van Shanghai en Shenzhen in Renminbi (RMB).

A-Shares De handel in de A-Shares is voor buitenlandse partijen tot voor kort vrijwel gesloten geweest. Buiten de Chinezen zelf mochten er alleen enkele institutionele beleggers met speciale toestemming beleggen. Deze Chinese vastelandsbeurzen worden dan ook gedomineerd door particulier vermogen wat leidt tot veel wispelturigheid. Pas de laatste anderhalf jaar kan er door, onder andere, een beursverbinding tussen Hong Kong en Shanghai gehandeld worden via Hong Kong. Al met al dus geen open, transparante en liquide markt, ondanks de relatief grote hervormingen.

De beleggingsproducten die gestart zijn zodra dat mogelijk was, zoals de ETFS-E Fund MSCI CHINA A GO UCITS ETF (IE00BHBFDF83) en de Deutsche X-trackers Harvest CSI300 CHN A (LU0875160326), hebben een vliegende start gekend. Het laatste jaar zijn de koersen van de A-shares meer dan verdubbeld.

MSCIDe volgende stap is de A-shares opnemen in de toonaangevende ‘brede’ indexen. Recent kwam het bericht van de toonaangevende indexprovider MSCI dat zij hebben besloten om de Chinese A-shares nog niet op te nemen in de ‘index’. Met de index wordt de emerging-market index bedoeld die heel veel gevolgd wordt door onder andere ETF’s.

MSCI geeft aan dat vroeg of laat de A-shares opgenomen worden, alleen dat het nu nog te vroeg is. Er dienen meer hervormingen plaats te vinden om de markt van deze Chinese aandelen meer liquide te maken en meer toegankelijk voor buitenlandse investeerders. Daarnaast geeft MSCI als reden aan dat er nog te weinig waarborgen zijn omtrent het eigendom van de aandelen.

Let wel de MSCI Emerging Markets index, die onder andere gevolgd wordt door de iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (IE00BKM4GZ66), kent wel degelijk exposure naar de Chinese markt. In deze index zelfs meer dan een kwart van de totale index. Maar dus nog geen A-shares.

Wanneer de A-shares uiteindelijk wel (geheel of gedeeltelijk) opgenomen worden in de MSCI-indexen, zal dat een enorme geldstroom teweeg brengen naar deze markt. Alle ‘indexvolgers’ zullen immers dat belang moeten gaan opnemen. De schattingen lopen uiteen, maar er wordt gesproken over 20 tot 50 miljard dollar.

VanguardIn tegenstelling tot MSCI berichtte Vanguard begin deze maand dat zij wel van plan zijn om de A-shares op te nemen in haar producten die de brede FTSE-indexen volgen gebaseerd op de Emerging Markets. Deze aanvulling zal in de loop van dit najaar plaatsvinden en uiteindelijk zullen de A-shares voor circa 5,5% à 6% meetellen in de indexproducten van Vanguard. De totale marktkapitalisatie van de A-shares is groter, maar toegelaten buitenlandse partijen krijgen bepaalde handelsquota mee waardoor het belang op dit moment niet groter kan zijn. Overigens is dit de tweede grote aanpassing die Vanguard doorvoert in haar Emerging Markets producten. In 2013 verwijderde Vanguard al de Zuid-Koreaanse aandelen. Deze aandelen telden destijds voor maar liefst 13% mee. Dit kwam ook door de wijziging van Vanguard om van de MSCI-index over te stappen naar de FTSE-index. FTSE beschouwt Zuid-Korea niet als Emerging Market.

Let opJuist het feit dat er nu nog geen A-shares opgenomen worden in de indexen van MSCI maakt de keuze veelzijdiger. Er wordt immers een groter onderscheid gemaakt tussen de beleggingsproducten die de MSCI volgen en bijvoorbeeld de Vanguard Emerging Market. De belegger dient, zoals altijd, alert te zijn bij het maken van keuzes. Kijk goed onder de motorkap voordat u de indexbelegging koopt; twee Emerging Marketproducten kunnen geheel verschillend uitpakken!

De ETF is natuurlijk ook in de database van Indexus te vinden. Zoek snel met de ISIN Code!

Duco Frie

* Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.