Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Beleggen in India?

25 juni 2015

Beleggen in India?

Beleggen in het Oosten is populair; met name de belegger die zijn geld op China heeft gezet heeft het goed gedaan. Maar wat is na de gigantische stijging in China de volgende kansrijke markt? Afgelopen jaar wordt India steeds vaker genoemd als het land met grote beleggingskansen. Toch heeft de Indiase beurs in 2015 per saldo weinig tot niets gebracht. Conform de trend op de wereldwijde aandelenmarkt is ook de Indiase beurs tot eind februari hard gestegen. De stijgende dollar en de dalende rente zorgden voor wind in de zeilen. Maar daaropvolgend heeft de beurs 10% prijs moeten geven.

Alhoewel lager dan in China, zijn de waarderingen van de aandelen in de Sensex-index relatief hoog. En zeker wanneer we dit afzetten tegen de risico’s van India. Alles moet meezitten om de huidige waarderingen te rechtvaardigheden en India schiet op een aantal vlakken tekort. Denk hierbij aan een stabiele overheid, een duidelijk strategisch plan, een goede infrastructuur en de structurele instroom van buitenlands vermogen. Het buitenlandse vermogen kent z’n ups en downs door de tapering en de rentestijging in de Verenigde Staten, maar ook door bepaalde belastingen die de overheid heft op buitenlandse beleggingsfondsen.

De belegger met een langere adem kan juist ook focussen op de positieve kenmerken van India. Wellicht is het belangrijkste kenmerk de bevolkingsgroei; men gaat er vanuit dat India het land wordt met de grootste bevolking rond 2050. En wat daarbij belangrijk is, op dit moment is meer dan de helft van de bevolking onder de 25 en in tegenstelling tot landen als China en Brazilië wordt er Engels gesproken.

Met de toenemende aandacht voor dit land groeit ook het aantal beleggingsmogelijkheden. India telt vanzelfsprekend al sinds het bedenken van de term BRIC mee als 1 van de 4 motoren van de opkomende markten. Op het gebied van bevolkingsomvang is het dus het tweede land, en wellicht snel het eerste, maar beurstechnisch heeft het binnen de BRIC-landen een vierde plaats, slechts een weging van 11%. Het beeld hierbij is iets vertekend doordat binnen de BRIC’s China voor meer dan 60% meetelt. Wanneer je dus echt exposure wenst naar India is het een kwestie van ook daadwerkelijk investeren in beleggingen enkel gericht op India. Naast de brede indices zoals de MSCI- en Sensex India worden ook thema’s als infrastructuur, small cap en consumentengoederen gevolgd via een indexbelegging.

De optelsom is dat India absoluut groeikansen kent en dat er veel verschillende mogelijkheden zijn om hier op in te spelen, maar de belegger moet wel de tijd nemen. De politieke hervormingen gaan niet over 1 nacht ijs. En voor een beurs, die het deels moet hebben van een demografische ontwikkeling, moet je een adem hebben van 30 jaar!

De meeste indexbeleggingen zijn op de brede Indiase markt (MSCI India). Hierin zijn de consumentengoederen rijk vertegenwoordigd, dus een specifieke ETF op deze sector voegt weinig toe. Aanvullende ETF’s op de brede Indiase beurs zijn wel een ETF op de infrastructuur en de small caps.

De ETF’s zijn natuurlijk ook in de database van Indexus te vinden. Zoek snel bij soort: India!

Tjerk Smelt

* Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.