Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Nieuws

01 mei 2012-

Bedrijfsschulden opkomende landen aantrekkelijk

iShares introduceerde onlangs de Emerging Markets Corporate Bond Fund. Een interessante tracker die beleggers toegang verschaft tot de snelgroeiende markt voor bedrijfsobligaties in opkomende landen.

Vastrentende beleggers die geen genoegen nemen met de lage rendementen op veilig geachte staatsobligaties, kunnen nog altijd uitwijken naar bedrijfsobligaties. Investment grade bedrijfsleningen in Europa leveren op dit moment afhankelijk van de kredietwaardigheid al snel een tot drie procent meer op dan Duitse staatsobligaties.

Wie iets meer risico niet uit de weg gaat, kan bovendien in opkomende markten goede zaken doen. Over het algemeen hebben bedrijven uit opkomende landen minder schulden dan vergelijkbare Westerse bedrijven en bovengemiddelde groeiperspectieven.

Het groeimomentum in emerging markets blijft immers vooralsnog intact, terwijl het Westen gebukt gaat onder hoge schulden en een trage economische groei. Naar verwachting zullen opkomende landen de komende jaren goed zijn voor 70% van de groei van de wereldeconomie, waarbij China en India samen 40% voor hun rekening nemen. Steeds meer bedrijven uit die landen stoten door naar de mondiale top.

Groeimarkt bedrijfsobligaties
Geen wonder dat beleggers het gewicht van opkomende markten in hun portefeuille verhogen. Dat geldt niet alleen voor de aandelencomponent, maar ook voor vastrentende waarden. Belangrijk is dat de obligatiemarkten in opkomende landen snel groeien, waardoor deze een betere liquiditeit zijn gaan bieden en toegankelijker worden voor buitenlandse beleggers.

Waar staatsschulden van opkomende landen voorheen vooral in US dollars luidden, is de markt voor schulden in lokale valuta inmiddels veel groter. Beleggers kunnen dan profiteren van een waardestijging van de lokale munten, maar lopen vanzelfsprekend wel een valutarisico. De risico’s in de US dollar gedenomineerde markt zijn wat dat betreft minder groot.

Binnen deze markt zijn bedrijfsobligaties momenteel het snelst groeiende segment. Eind vorig jaar stonden er $867 miljard aan bedrijfsleningen uit, een ruime verdubbeling ten opzichte van de $340 miljard in 2005.

Onderliggende index
Interessant is dat deze markt nu ook toegankelijk is voor beleggers in trackers. Marktleider iShares introduceerde namelijk onlangs de Emerging Markets Corporate Bond Fund. Dit is een fysieke tracker die de Morningstar Emerging Markets Corporate Bond Index zo nauwkeurig mogelijk volgt. In deze index zitten momenteel 410 in US dollars uitgegeven bedrijfsleningen van ondernemingen uit opkomende landen. Hoewel de index ook ‘high yield’ leningen bevat, is de gemiddelde rating investment grade (BBB+). Verder is het gewicht van elke individuele component beperkt tot 5%, hetgeen het risicoprofiel van deze tracker eveneens ten goede komt. Daarnaast is de gemiddelde looptijd van de leningen relatief kort: 86% wordt binnen tien jaar afgelost. De effectieve duration is 5,51 jaren.

Als we kijken naar de sectorverdeling, dan zien we dat de index wordt gedomineerd door industriële bedrijven en olie- en gasmaatschappijen. Landen als Brazilië, Rusland en Mexico wegen dan ook zwaar. Financials hebben een aandeel van 23%.

Aantrekkelijke vergoeding
De asset categorie heeft de afgelopen jaren goed gepresteerd en kent ook dit jaar een prima start: de betreffende index staat 5,92% in de plus. Het couponrendement ligt momenteel op 5,90%, terwijl het effectieve rendement op 4,93% ligt.

Gezien de gezonde fundamentals van bedrijven in opkomende landen is dat nog altijd een aantrekkelijke vergoeding. De tracker, met een totale kostenratio (TER) van slechts 0,5%, is dan ook een interessante aanvulling op een goed gespreide beleggingsportefeuille.

Disclaimer
Let op: De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven prognoses en/of verwachtingen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Cliënten van Indexus hebben mogelijk positie in portefeuille.

Terug
 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.