Vragen? Bel: 020 - 697 20 66

contact@indexus.nl
 

Actief of passief beleggen?

14 april 2014

Actief of passief beleggen?

De discussie over actief of passief beleggen wordt al decennia gevoerd. Maar wat is daadwerkelijk wijsheid? In deze is er geen zwart of wit; de waarheid ligt zoals gebruikelijk meer in het midden. De voorstanders van ‘Buy and Hold’ wijzen op de torenhoge rendementen die de afgelopen decennia behaald zijn door ‘goudgerande’ aandelen te kopen, in de kast te leggen, en het dividend structureel te herbeleggen. Natuurlijk zijn deze rendementen fantastisch en gaat dat op voor een aantal aandelen, maar we moeten niet vergeten dat de jongensboeken geschreven worden over de helden en niet over de ridders die in het eerste bedrijf het loodje leggen.

De meetperiode wordt in deze vaak ook extreem lang genomen. In de praktijk belegt echter maar een heel klein percentage voor de hele lange termijn. Want wie start op z’n 20ste met beleggen? De meeste beleggers zitten in de leeftijdscategorie 55+; de generatie waarvan de kinderen het huis uit zijn, de hypotheek voor een groot deel afgelost is en de eerste erfenissen binnenkomen. De 55+’er geeft zelden een horizon aan van 40 jaar. Die wensen direct brood op de plank of in ieder geval vanaf hun pensioengerechtigde leeftijd.

Opletten
Oplettendheid is zeker geboden wanneer het gaat om de zogenaamde ‘eigen’ beleggingsproducten. Immers, beheerders die producten uit eigen keuken plaatsen in uw beleggingsportefeuille hebben ongetwijfeld, na uitvoerig onderzoek, geconstateerd dat hun eigen product absoluut het best passende product is. Natuurlijk is dat zelden het geval, maar de angel zit dan juist in de opvolging van deze aankoop. Wanneer wordt het verkocht? De verkoop is niet in het belang van de beheerder; tenzij er natuurlijk een ander product uit eigen keuken voor in de plaats komt.

Daar tegenover staan de beleggers die heel actief zijn. Is dat wijsheid? Ontelbaar veel onderzoeken tonen aan dat de heel actieve beleggers vaak overbodig veel transacties doen en daardoor teveel kosten maken. Gelukkig zijn de transactietarieven de laatste jaren fors gedaald, maar naast de transactietarieven hebben we ook te maken met bijvoorbeeld de spreads bij aan- en verkoop. Natuurlijk, hobby’s mogen geld kosten, maar als het gaat om degelijk vermogensbeheer, dan moeten overbodige transacties voorkomen worden.

Actief met passief
Actief of passief, that’s the question? De waarheid ligt wat ons betreft dus ergens in het midden en is niet exact te becijferen. Dit geldt voor alle soorten beleggingen; dus ook voor het beleggen met ETF’s (Trackers). De (beleggings-) wereld is continu in beweging en daar moet op ingespeeld worden. Niet op elk wissewasje, niet op elk gerucht, maar wel structurele aandacht voor de ontwikkelingen. Het zou fantastisch zijn om een aankoop te doen die eeuwig houdbaar is. Dat is een illusie. Denk onder andere aan de rente. Deze is afgelopen 30 jaar structureel gedaald; zeg niet dat het niet nog lager kan, maar we zitten angstig dicht bij het dal. Nu uw gehele vastrentende portefeuille voor de lange termijn beleggen? Op het gebied van aandelen kunnen er zo ook tal van voorbeelden gegeven worden. Bijvoorbeeld structureel beleggen in cyclische waarden is onlogisch. Ons adagium in deze is ‘Langetermijnvisie met korte termijn aandacht’.

Indexbeleggen
Door de opmars van het Indexbeleggen is de discussie over Actief en Passief weer nieuw leven ingeblazen. Koop gewoon een indexbelegging en het gaat vanzelf goed? Maar welke dan? En welke belegger wenst bijvoorbeeld enkel aandelen in zijn portefeuille of enkel obligaties? Uiteindelijk betekent het dus een mandje van verschillende indexbeleggingen met een verdeling over verschillende assetcategorieën zoals aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. De keuze is enorm; inmiddels zijn er ruim over de 5000 verschillende ETF’s (Trackers) genoteerd. Vandaag de dag is de Eurozone favoriet voor de aandelenbelegger, maar herfst 2011 wilde iedereen daar juist vanaf. De obligatiebelegger koopt, op zoek naar hogere inkomsten, High-Yield obligaties. Een categorie die over een paar jaar ongetwijfeld weer in het verdomhoekje zit.

Een index kopen en die in de kast leggen en slapend rijk worden zal er dus niet bij zijn. Wij zeggen daarom ‘Actief, ook met passieve beleggingsinstrumenten’. Het tegengeluid is er ook, maar ook die beleggers maken initieel een keuze en hebben derhalve een visie, ook al willen ze wel eens het tegendeel beweren. Op een gegeven moment moet er immers toch ingegrepen worden, de wereld verandert, er zijn valutaschommelingen, de belegger wordt ouder en komt dichter bij zijn horizon en een portefeuille kan uit de pas gaan lopen qua assetverdeling. Dan moeten er toch vervolgstappen gezet worden. Dus structurele aandacht, zonder overbodige transacties, want de beurs houdt geen rekening met uw agenda!

Jochem Baalmann
Partner Indexus Groep
Voor: RtlZ.nl

 

Op indexus.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer in onze privacy beleid.